Utebliven hyra och flyttstädning samt stöld

2017-11-19 i Hyresavtal
FRÅGA
Jag har haft en inneboende i ett år. Vi hade ett muntligt avtal att han ska bo där i 2 år och uppsägningstid var 3 månader. Han flytade ut den 8 maj utan att betala hyran vare sig för maj eller juni. Jag var inlagd på dialysbehandlingen under 8 timmar den dagen. Vilka är mina rättigheter ? Kan jag anmäla honom till Kronofogden och kräva ersättningen för de två månaderna och samtidigt för 3 månaders uppsägningstid. Han var anmäld på min adress och jag har vittnen att han har bott hos mig som inneboende. När han flyttade ut ville han inte säga upp sig från min adress, jag kontaktade Skatteverket och de behövde 4 månader att avföra honom från min adress. Dessutom har jag blivit bestulen av honom på dyra sängkläder och lampor. Rummet lämnade han ostädat så att det liknade ett svinide. Kan jag kräva ersättning för de bestulna föremålen samt städningen. Tacksam på förhand.
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först och främst kan konstateras att ni har ett muntligt avtal. Muntliga avtal är givetvis bindande men det kan vara svårt att bevisa vad det är ni har avtalat om. Med det sagt går vi in på de problem som du har haft med din inneboende.

Utebliven hyra
Du har rätt att få betalt för de månaderna han har bott där och för den uppsägningstid ni har avtalat om. Din inneboende skulle kunna hävda att ni har avtalat om endast en månads uppsägningstid och det blir svårt att fastställa då ni inte har något skriftligt avtal och ord då står mot ord. Det normala brukar dock vara tre månaders uppsägningstid.

Om han inte betalar för den tiden han har bott där eller inte betalar för sin uppsägningstid får du själv välja om du vill börja att gå via Kronofogden eller om du direkt vill gå till domstol.

Om du väljer att gå via Kronofogden så ska du ansöka om betalningsföreläggande. Blanketten som du ska fylla i hittar du här. Kronofogden kommer sedan skicka ett brev till din chef och tala om att du har ansökt om betalningsföreläggande.

Han som får brevet kan agera på olika sätt:

1. Han betalar till dig.
2. Han bestrider skulden. Kronofogdemyndigheten informerar dig om detta och du får bestämma om du vill att din ansökan i fortsättningen ska handläggas av domstol. Om du inte vill det kommer ärendet att avskrivas.
3. Han hör inte av sig till Kronofogdemyndigheten efter att ha blivit delgiven. Då meddelar Kronofogdemyndigheten ett utslag där det anges att han förpliktas att betala vad du har begärt.

Om du däremot hellre vill gå direkt till domstol så ska du skicka in en stämningsansökan. Blanketten som du ska fylla i hittar du här.

Jag skulle nog rekommendera dig att först gå via Kronofogdemyndigheten för chansen finns ju att han agerar enligt alternativ 1 eller alternativ 3 när han vet att du har tagit hjälp utav en myndighet - och då slipper du domstolsprocessen. Skulle det vara så att han bestrider skulden enligt alternativ 2 så har du där chansen att ta det vidare till domstol. Om du däremot vet att han kommer att bestrida skulden enligt alternativ 2 så borde du istället vända dig direkt till domstol.

Ostädat rum
Flyttstädning är ingen i lag reglerad skyldighet för en hyresgäst. Det är upp till hyresvärd och hyresgäst att komma överens om:

1. Flyttstädning.
2. I vilken utsträckning.
3. Konsekvenser vid utebliven flyttstädning.

Har ni inte kommit överens om ovanstående, kan du inte på några rättsliga grunder kräva pengar för bristfällig städning. Med utgångspunkt i allmänna principer eller sedvana inom hyresbranschen skulle du dock kunna påstå att han åtminstone behöver städa så att bostaden återställs i det skick det var i när han först flyttade in. Det kan dock bli svårigheter om han motsätter sig det.

I ditt ersättningskrav (oavsett om du först vänder dig till Kronofogdemyndigheten eller till domstolen) kan du dock alltid ta upp städkostnaden och sen är det upp till honom att avgöra om han vill bestrida det eller inte. Det kostar ju dig inget extra att ta upp ytterligare ett ersättningskrav, det är ju fortfarande en och samma ansökan.

Stulit saker
Att sno någonting är en brottslig handling. Därför ska du vända dig till polisen och göra en anmälan för att försöka få upprättelse i den delen.

I och med att du har lagt till att du vill ha ett uppföljande telefonsamtal kommer vi kunna prata vidare om detta och du kommer ha möjlighet att ställa kompletterande frågor till mig. Jag tänker att jag ringer upp dig nu på måndag den 20:e november, klockan 11:50. Om tiden inte skulle passa får du gärna maila mig på ni.dekeiser@lawline.se så ser vi till att boka in en annan tid!

Vänliga hälsningar,

Ni de Keiser
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1646)
2021-11-30 Besittningsskydd vid privat uthyrning
2021-11-30 Djurförbud- hyresrätt
2021-11-27 Vilken uppsägningstid gäller?
2021-11-24 Har arbetsgivaren större handlingsutrymme när denne agerar hyresvärd än vad andra hyresvärdar normalt sett har?

Alla besvarade frågor (97596)