Uppsägningstid och utebliven betalning vid andrahandshyra

2016-12-13 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej. Jag hyr ut min bostadsrätt i andra-hand men min hyresgäst betalar inte sin hyra. Hur går jag tillväga för att få mina pengar hon är skyldig? Kan jag skicka inkassokrav till henne? Dessutom har jag skickat en skriftlig uppsägning till henne där hon fick en månad på sig att lämna lägenheten (står i hyreskontraktet vi skrev också). Men, hon flyttar ut i mitten av månaden. Och jag undrar hur det blir med hyran för den månaden hon flyttar ut? Hittar inga direktiv för hur man "får" göra. Kan jag ta full hyra ändå, som en slags kompensation för att hon inte betalt tidigare hyror? Eller vad har jag rätt till? Tacksam för svar! MvhS
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 12 kap. 42 § 1p. Jordabalken har du rätt att säga upp avtalet i förtid om hyresgästen dröjt mer än en vecka med att betala en hyra. Du har dock möjlighet att ändå ge hyresgästen en månads uppsägningstid så som du har gjort. Hyresgästen har dock inte rätt att säga upp hyresavtalet i förtid, utan avtalad uppsägningstid enligt kontraktet gäller för henne. Du har därför rätt att få betalt för hela månaden, även om hon flyttar ut i förtid.

Om du ännu inte har krävt henne på betalning bör du först göra detta. Om hon ändå inte betalar ansöker du om betalningsföreläggande hos kronofogden. Då hjälper de dig att få betalt. Om din hyresgäst bestrider betalningsföreläggandet går tvisten vidare till domstol. Om du vinner i domstolen kan du gå med domen till kronofogden och ansöka om utmätning. Då hjälper kronofogden dig med att få betalt. Du kan läsa mer om hur du ansöker om betalningsföreläggande och utmätning på kronofogdens hemsida, https://www.kronofogden.se/Ansokaombetalningsforelaggande.html .

Mvh
Johan Landström

Johan Landström
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1806)
2020-11-30 Kan man kräva en slutbesiktning efter slutstädning innan man flyttar ut från en hyresrätt?
2020-11-30 Ersättning för skador vid andrahandsuthyrning
2020-11-29 Uppsägning av hyreskontrakt innan tillträdet pga omfattande mögelskador
2020-11-29 Städning efter dödsfall?

Alla besvarade frågor (86803)