Uppsägningstid för hyresgäst vid uthyrning av en privat bostad.

2020-07-18 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej! Jag bor i en uthyrningsdel med egen separat ytterdörr, litet kök och badrum men som tillhör en bostadsrätt( lägenhet) där hyresvärden bor. Kallas det då att jag är inneboende i en bostadsrätt eller något annat? Min andra fråga är vad som gäller vid uppsägning av stället, jag har skrivit på avtal om att det är 3 månaders uppsägningstid men har hört och läst från många att jag har rätt till en månads uppsägningstid då det är till fördel för mig som hyresgäst. Vad är det exakt som gäller? Vill ni även bifoga enligt vilken lag det gäller? Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I vanliga fall, när hyresavtal kommer på tal, så handlar det om kap 12 JB.

I och med att du hyr från en bostadsrätt så finns det en specifik lag som reglerar när en privatperson hyr ut sitt privata hem, och det är Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad.

Den börjar gälla när det är en privatperson som hyr ut sin bostadslägenhet, vilket stämmer överens med informationen du givit mig.

i lagen uttrycker att avtalsvillkor som är till nackdel till hyresgästen inte gäller, dvs står det något som motsäger lagen i ditt personliga avtal så är det verkslöst.

Menar att, ifall hyrestiden är på obestämd tid, så har hyresgästen rätt till en månads uppsägningstid.

Så sammanfattningsvis så har du alltså rätt till en månads uppsägningstid ifall det är du, som hyresgäst, som vill säga upp bostaden.


Hoppas det besvarade din fråga!
Jakob Westling
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1143)
2021-02-28 Kan en bostadsrättsförening neka köpare av bostadsrätt?
2021-02-26 Fråga om när en lägenhet anses vara upplåten för självständigt brukande
2021-02-20 Äganderätt vid bostadsköp
2021-02-19 Kan bostadsrättsföreningen ta ut straffavgift för sopsortering?

Alla besvarade frågor (89750)