Uppsägningstid för hyresgäst

2017-04-28 i Hyresavtal
FRÅGA
Vår hyresgäst har i kontrakt tre månaders uppsägning. Han vill flytta inom två månader. Har jag då rätt att kräva hyran för den tredje månaden även om han inte då bor kvar?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Avtal skall hållas är en grundläggande rättsprincip inom avtalsrätten. I detta fall har ni kommit överens om just 3 månader, vilket då ska gälla såvida det inte finns någon lag som inskränker bestämmelsen eller det är att se som oskäligt. I hyreslagen (12. kap jordabalken) föreskrivs just 3 månader som den "allmänna" uppsägningstiden om något annat inte är avtalat, medan det även konstateras att en uppsägningstid för en bostadslägenhet aldrig får vara längre än 3 månader för hyrestagaren. Det finns således varken lagrum eller oskälighet som grund för er hyrestagare att enbart ha två månaders uppsägningstid, utan ni kan kräva den tredje månaden även om han bor kvar eller ej.

Med vänlig hälsning,

Anton Olenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1583)
2021-07-26 Hyresvärden har sagt upp avtalet innan tillträdet har skett
2021-07-25 Rätten att veta sina hyresvillkor
2021-07-23 Hur lång uppsägningstid har jag då jag hyr ett radhus av en privatperson?
2021-07-13 Kan du säga upp din hyresgäst för att den har fört sig illa och skrämt andra hyresgäster?

Alla besvarade frågor (94276)