Uppsägningstid andrahandsuthyrning bostadsrätt

2019-09-21 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej,Min vän har hyrt en bostadsrätt i andra hand på bestämd tid där kontraktet säger att hon inte kan säga upp hyresavtalet i förtid utan måste bo kvar och betala för hela den avtalade tiden, Stämmer detta verkligen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Nedan kommer att hänvisas till Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad (nedan kallat privatuthyrningslagen) och dess regler om uppsägningstid.

Ett hyresavtal enligt ovan upphör att gälla vid hyrestidens slut, men får även sägas upp före denna tidpunkt, 3 § 1 st. privatuthyrningslagen. Hyresgästen har rätt att säga upp hyresavtalet att gälla vid månadsskiftet som inträffar tidigast en månad från uppsägningen, 3 § 2 st. privatuthyrningslagen. Det har ingen betydelse att parterna i hyresavtalet har infört ett villkor som uttrycker att hyresavtalet inte kan sägas upp i förtid. Detta eftersom att bestämmelsen i 2 § privatuthyrningslagen stadgar att avtalsvillkor som är till nackdel för hyresgästen eller den som har rätt att träda i hens ställe är utan verkan mot denne.

För att sammanfatta det hela har din vän rätt att säga upp sitt hyresavtal på bestämd tid, trots att parterna har kommit fram till att hyresavtalet inte kan sägas upp i förtid. Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ida Hellsten
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå10 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-23 12:09
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (540)
2019-10-14 Uppsägning av hyresgäst på grund av trakasserier, hur gör jag?
2019-10-08 Inneboende eller andrahandsuthyrning?
2019-10-02 Under vilka förutsättningar får en bostadsrätt hyras ut?
2019-10-02 Vad gäller vid andrahandsuthyrning - ersättningsansvar?

Alla besvarade frågor (73774)