Uppsägning utan saklig grund

2018-09-28 i Fackförening
FRÅGA
Hej, jag undrar hur jag kan anmäla en chef som har kränkt mig på arbetsplatsen och sparkade mig direkt när jag började varna om det. Kan man anonymt varna en sådan människa så att han inte fortsätter såra och skada andra människor?
SVAR

Hejsan och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Gällande reglering
Lagen om anställningkydd (LAS) omfattar så gott som alla arbetstagare. Oavsett anställningsform omfattas du som arbetstagare av LAS reglering. En uppsägning ska alltid vara sakligt grundad, det betyder att du inte kan bli uppsagd på grund av en konflikt du haft med din chef. En giltigt uppsägning handlar om du exempelvis grovt misskött dina arbetsuppgifter eller linkande.

Tillvägagångssätt
Utifrån de uppgifter de du har lämnat till mig så låter det som du blivit uppsagd utan saklig grund. Detta gör att du som arbetstagare kan kräva skadestånd enligt 38§ LAS. På så sätt kan även uppsägningen ogiltighetsförklaras och du blir ekonomisk kompenserad. Om du är medlem i en facklig organisation skulle jag rekommendera dig att kontakta dem så driver driva ditt fall vidare. Om du inte är medlem i en arbetstagarorganisation ska du vända dig till arbetsdomstolen, den domstol som prövar arbetsrättsliga tvister.

Om du är medlem i facket tycker jag du ska informera dem om din förra chefs beteende så inte fler arbetstagare råkar ut för samma sak!

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen

Hugo Wimby
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fackförening (74)
2019-02-13 Avtalsvillkor om förbud mot medlemskap i facket
2018-12-26 Tillsyn över facket
2018-12-04 Hjälp från sin fackförening vid arbetsrättsliga problem
2018-12-03 Vad gäller om arbetsgivaren är elak?

Alla besvarade frågor (66981)