Uppsägning av tidsbestämt hyresavtal

Hej!

Jag och min sambo hyr en stuga av en privatperson. Vi har skrivit ett kontrakt på 1 år men vill p.g.a. olika omständigheter flytta tidigare. Jag har läst tidigare frågor och förstått det som att vi har rätt till 1 kalendermånads uppsägning enligt privatuthyrningslagen. Vår hyresvärds man har en enskild firma, men är det fortfarande privatuthyrningslagen som gäller, även om de är gifta? Det är bara frun som står på kontraktet.

Mvh Sophia

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det är mycket riktigt som du skriver att det finns möjlighet att som hyresgäst säga upp ett tidsbestämt avtal med en månads uppsägningstid enligt Lag om uthyrning av egen bostad, https://lagen.nu/2012:978, . För att Lag om uthyrning av egen bostad ska bli aktuell krävs att upplåtelsen gäller en privatbostad och att upplåtelsen sker utanför näringsverksamhet. Med det menas att man inte kan tillämpa lagen om man bedriver uthyrning av bostäder som näringsverksamhet, men man kan bedriva annan näringsverksamhet (ex en bilverkstad) utan att det påverkar. Dessutom så är det ju inte er hyresvärd utan dennes man som har den enskilda firman så jag tror att ni utifrån de omständigheter jag tagit del av kan använda er av reglerna i Lag om uthyrning av egen bostad.

Hoppas att detta besvarade din fråga

Vänligen

Björn ErikssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Fastighetsrätt och Hyresavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning