Uppsägning av samtliga hyresgäster vid bostadshyra

2017-09-26 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej!Jag bor i en hyresrätt i Stockholm och har just hört rykten om att vår nya hyresvärd vill säga upp samtliga hyresgäster. Är detta möjligt och i så fall under vilka omständigheter om det inte finns några grunder att säga upp en hyresgäst på? Har dom skyldighet att komma med en likvärdig lägenhet, och måste jag gå med på vad dom anser vara en likvärdig?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Mycket riktigt krävs det skäl för att säga upp en hyresgäst. För att hyresvärden ska vara berättigad att säga upp en hyresgäst krävs att denna gjort något i strid mot bestämmelsen i Jordabalkens 12 kap. 42 §. Att samtliga hyresgäster bryter mot denna bestämmelse samtidigt är högst osannolikt, förmodligen omöjligt. Om man inte brutit mot dessa bestämmelser har man vid en uppsägning rätt till förlängning av sitt hyresavtal enligt Jordabalken 12 kap. 46 §.

Däremot finns i denna paragraf även undantag för när man inte har rätt till förlängning trots att man inte brutit mot någon bestämmelse i 42 §. Få av de undantagen skulle gå att använda mot samtliga hyresgäster på en gång. En skulle kanske vara om huset ska genomgå en större ombyggnad som avses i paragrafens fjärde punkt. I det fallet får hyresvärden säga upp hyresavtalen men måste då förmodligen bereda ersättningslägenhet samt ge de uppsagda hyresgästerna företräde till lägenheterna efter ombyggnaden är klar. Därmed finns det inget sätt för en hyresvärd att säga upp samtliga hyresgäster bara för att bli av med dem. Det din hyresvärd överväger är därmed inte tillåtet.

Det följer även att en person som köper en fastighet därmed även förvärvar de förpliktelserna som fastigheten har, till exempel hyreskontrakt. Ett ägarbyte är således ingen anledning att oroa sig för att ens personliga hyreskontrakt är i fara.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95747)