Uppsägning av hyreskontrakt när båda står på kontraktet

2017-07-23 i Hyresrätt
FRÅGA
Jag och min sambo (sista juli har vi bott ihop i tre månader) har flyttat isär. Båda står på kontraktet, och det verkar som om hon kanske kommer att vägra skriva på uppsägningen. Det är jag som har flyttat ut, och är nu skriven på en annan adress där jag också bor.Måste båda skriva på uppsägningen för att det ska gillas? Eller kan jag säga upp min del, och således betala halva hyran under de tre uppsägningsmånaderna? Och hur är det när det kommer till räkningar så som el, internet och tv-licens etc? Alla räkningar (förutom den gemensamma hyran) står i hennes namn.Hon har också ett hemmaboende barn sedan ett tidigare förhållande.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om lägenheten hyrs gemensamt och endast en av er skall flytta måste den som skall flytta säga upp sin del av hyreskontraktet. Om någon flyttar utan att säga upp sin del är man fortfarande ansvarig för lägenheten även om man inte bor där. Detta innebär att man är ansvarig, inte bara för hyran, utan även allt annat som man ansvarar för som hyresgäst.

Om någon säger upp sin del av lägenheten brukar oftast hyresvärden göra en ny prövning om de kan godkänna att den kvarvarande hyresgästen, i ditt fall din förra sambo, står som ensam ansvarig för hyresavtalet. Det kommer aldrig krävas att din sambo skriver på uppsägningsavtalet för att du ska bli befriad från hyreskontraktet. Utan du kan säga upp din del och behöver enbart beakta uppsägningstiden. När uppsägningstiden löpt ut är du inte längre hyresgäst.

Angående de övriga räkningarna bör ni komma överens om hur ni ska göra med dem. Eftersom du inte står på faktorerna har du i och för sig inte något betalningskrav ifrån borgenärerna (leverantörerna) och kommer således inte kunna bli betalningsansvarig för dem. Dock rekommenderar jag dig att betala för din del och förbrukning fram till det datum du lämnar lägenheten för att undvika eventuell tvist om din sambo skulle vilja väcka en sådan.

Det behöver inte tas hänsyn till barnet i detta fall eftersom att det inte är ditt.

Hoppas det var svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Gustav Persson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2017)
2021-07-29 Ansvarar hyresvärden för att sätta upp namn på postlådan?
2021-07-29 Hyresvärds betalningskrav
2021-07-28 Andrahandsuthyrning vid studier på annan ort
2021-07-28 Uppsägning av hyresavtal innan tillträde.Uppsägning av hyresavtal innan tillträde.

Alla besvarade frågor (94368)