Uppsägning av hyresgäst i parhus

2017-05-18 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej,Jag har köpt min första fastighet 2 januari 2017. Huset jag köpte har en befintlig hyresgäst som han och sin familj bodde i många år. Huset är ett parhus dvs villa som består av (A och B). Samma dag som jag skrev under köpeavtalet skrev jag en uppsägning där jag gav dem 4 månaders uppsägningstid (gav en månad extra istället för 3 månaders uppsägning med hänsyn till att de bodde där i många år ) eftersom jag behöver fastigheten till mig och min stora familj. Jag fick efter 3 månader ett samtal från någon i hyresgäsförening som trotts att jag uppreppade gånger sa att ''jag behöver fastigheten till mig själv ; påstod att det är omöjligt eftersom uppsägningen är på felaktiga grunder. Nu sitter jag här och tänker på vad är det som är felaktigt med att jag behöver fastigheten till mig själv? Jag har inga planer på att hyra vidare utan jag ska helt enkelt bo där själv med min familj. Min fråga är, vad ska jag göra så jag får fastigheten. Hur fungerar lagen i såna här uppsägningar? Tacksam för ett svar
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

En bostadshyresgäst har som huvudregel rätt till förlängning av avtalet om hyresvärden säger upp det. Detta kallas ofta för ”besittningsskyddet”. Undantagen från huvudregeln, alltså de fall när hyresgästen måste flytta efter en uppsägning, framgår av jordabalken (JB) 12 kap. 46 §. Sjätte punkten i paragrafen handlar om det fall där lägenheten som hyrs finns i ett en- eller tvåfamiljshus. Hyresgästen måste flytta om fastighetsägaren (hyresvärden) har ett tillräckligt stort intresse av att förfoga över lägenheten. Om fastighetsägaren har för avsikt att flytta in i huset själv är undantaget så gott som alltid tillämpligt och hyresgästen måste flytta, med beaktande av skälig tid för att hitta nytt boende.

Mot bakgrund av de omständigheter du uppger har jag svårt att förstå hyresgästföreningens inställning om att uppsägningen har skett på felaktiga grunder. Det är svårt för mig att bedöma vad ett skäligt rådrum för hyresgästen att hitta nytt boende skulle vara i det här fallet, så den saken kan vara öppen för diskussion. I övrigt ser jag inga hinder för att uppsägningen ska kunna genomföras som planerat.

Jag hoppas att svaret är till hjälp.

Vänliga hälsningar,

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2102)
2021-11-29 Uppsägning av garageplats.
2021-11-29 På vilka grunder får hyresvärd säga upp ett lokalhyresavtal?
2021-11-27 Är det ett brott att vara högljud på kvällen i sin hyresrätt?
2021-11-26 Behöver du betala för skada i din lägenhet?

Alla besvarade frågor (97389)