FrågaFASTIGHETSRÄTTHyresavtal23/04/2020

Uppsägning av hyresavtal vid försäljning av fastighet.

Hej! Jag har precis flyttat in i ett hyreshus med 5 lägenheter. Idag såg jag att huset ligger ute på hemnet. Min fråga lyder: kan den nya ägaren tvinga oss att flytta?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar din fråga som att den fastighet du, och fyra andra hushåll, bor i ligger ute till försäljning och att du undrar över ifall den nya ägaren i och med sitt förvärv har rätt att säga upp era hyresavtal.

En hyresgäst som hyr en lägenhet i första hand har ett direkt besittningsskydd. Detta innebär att ni som hyresgäster har rätt att bo kvar i lägenheterna, om inte hyresvärden säger upp avtalet på grund av en besittningsbrytande grund. Till exempel föreligger kan en sådan vara om hyresavtalet avser en lägenhet i ett en- eller tvåfamiljshus och hyresvärden har ett sådant intresse av att själv förfoga över fastigheten att hyresgästen skäligen bör flytta (12 kap. 46 § p 6 JB). Däremot är denna bestämmelse inte tillämplig då det finns fler än två bostäder i fastigheten, således har ni rätt att bo kvar tillsvidare.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Nicolina AbaasRådgivare
Hittade du inte det du sökte?