Uppsägning av hyresavtal pga fest

2017-10-25 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Jag och min granne (min bästa vän) är rädda att vi kommer bli uppsagda av vår hyresvärd. Jag fick i somras en tillsägelse att jag hade haft fest och stört mina grannar och fick inte ha fler fester vilket jag inte haft. Min granne hade fest i helgen (jag var på den festen) och en av våra andra grannar klagade och har sedan hört av sig till vår hyresvärd och vår hyresvärd vill nu ha ett möte med oss ang. våra fester i lägenheterna. Han säger att mötet bara kommer ta 10 min och det är det som skrämmer oss.Jag har läst lagen och tror inte att han kan säga upp oss. För min del för att jag rättat mig efter min tillsägelse (isåfall måste han väl ha bevis på att jag personligen stört min granne?) och för min bästa väns del för att de inte fått någon tillsägelse innan. Jag anser att när jag var på festen hos min granne är jag hennes gäst och går då under hennes ansvar. Har jag rätt i det här och kan jag hävda det till min hyresvärd om han säger att han vill säga upp oss?Tacksam för svar.
SVAR

Hej och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

Eftersom du hyr vad som av frågan framstår som en bostadslägenhet så blir 12 kapitlet jordabalken (JB) tillämplig, du hittar den här.

Festen som grund för tidig uppsägning av hyresavtal

I lagen anges flera anledningar att säga upp en hyresgäst i förtid. Här blir det aktuellt att se om du och din bästa vän/granne har utsatt era övriga grannar för störningar i boendet genom att ha fester och därmed ge hyresvärden en grund att säga upp avtalet i förtid enligt 12:25 JB.

Exempel på störningar i boendet kan vara oväsen från festen men det ska vara på en onormalt hög nivå (och/eller frekvens) för att ditt hyresavtal ska kunna sägas upp i förtid. Även om festen i fråga blev så pass högljudd och outhärdlig för dina grannar att tåla så räcker det förmodligen inte för uppsägning, särskilt inte eftersom du rättat dig efter tillsägelsen. Har han sagt till dig om detta har han tagit ett steg mot att kunna säga upp hyresavtalet men har han inte underrättat socialnämnden om att du orsakar störningar i boendet så kan avtalet inte sägas upp, 12:25 2 stycket JB.

Hur grannens fest påverkar dig

Du och din kompis är separata hyresgäster och därför kan ni inte klumpas ihop till en enhet här och att du blir uppsagd till följd av att hon sedan din tillsägelse haft fest. Det finns ingenting i lag stadgat som säger att din närvaro på hennes fest ska kunna påverka ditt egna hyresavtal.

Min rekommendation

I frågan framgår såklart inte alla omständigheter som kan vara viktiga för att jag ska kunna göra en fullständig bedömning. Jag anser dock av vad som du skrivit att det finns goda chanser för dig att inte kunna bli uppsagd i förtid, vilket jag menar är särskilt troligt då du har rättat dig efter tillsägelsen. Tänk även på att du som bostadshyresgäst har ett besittningsskydd och inte kan kastas ut ur bostadslägenheten hur som helst.

Du hittar mer information om besittningsskydd på hyresnämndens hemsida här.

Jag rekommenderar även att du besöker hyresgästföreningens hemsida här för svar på mer frågor.

Du är även varmt välkommen att höra av dig till Lawlines jurister via denna länk om du vill ha mer juridisk rådgivning.

Vänliga hälsningar,

Jessica Khoo
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2056)
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?
2021-09-12 Hur blir man av med en hyresgäst som vägrar flytta?
2021-09-09 Uppsägningstid vid 15 månaders hyresavtal

Alla besvarade frågor (95698)