Upprätta testamente för att ärva varandra

2019-11-06 i Testamente
FRÅGA
Hejsan. Min styvpappa och jag ha pratat om att han ska adoptera mig. Vår fråga är nu. Han och mamma är inte gifta. Det betyder att jag skulle ärva honom i första hand. Men både han och jag vill att mamma ska ärva honom i fösta hand. Går det att lösa och isåfall hur?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om arv finns i ärvdabalken och i där framgår det att makar ärver före gemensamma barn, vilket innebär att om man inte är makar så ärver man inte varandra (3 kap 1 §).

Det som då krävs i ert fall i och med att din mamma och din styvpappa inte är gifta så behöver de upprätta ett testamente där det framgår att de ska ärva varandra. Eftersom varken din mamma eller din styvpappa ärver varandra i och med att de inte är gifta så måste båda två upprätta ett testamente om ni vill att de ska ärva efter varandra – annars är det du som ärver.

Det ni alltså bör göra är att upprätta två testamenten, ett för din mammas arv och ett för din styvpappas arv om ni vill att båda ska ärva varandra, annars räcker det med att ni upprättar ett testamente efter din styvpappas arv bara.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Kathleen Ramos
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2552)
2020-08-06 Kan jag ändra mitt testamente eller måste jag upprätta ett nytt?
2020-08-06 Kan ett testamente till fördel för den efterlevande maken upprättas?
2020-08-04 Kan min avlidne partners son avstå arv om sekundoförordnande?
2020-07-31 Hur bestämmer jag över mitt arv?

Alla besvarade frågor (82629)