Upplösning av hyresavtal vid fastighetsförsäljning
Hej!
Hyr ut ett hus vi köpt som jordbruksfastighet. Ska nu stycka av huset med byggnader samt en bit mark för att sälja. Vi har inget kontrakt då hyresgästen är en släkting.
Hur gäller uppsägning och kan hon vägra flytta vid försäljning till exempel?
Hon har även möjlighet att köpa huset vid försäljning såklart.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Det finns inga formkrav för ett hyresavtal vilket innebär att även ett muntligt avtal är giltigt. Om inget annat är avtalat gäller ett hyresavtal för obestämd tid, det vill säga tillsvidare enligt 12 kap. 3 § Jordabalk (1970:994) (JB).
En hyresgäst som hyr i första hand får s.k. besittningsskydd från och med första hyresdagen. Besittningsskyddet innebär att hyresgästen har rätt att bo kvar även om värden försöker säga upp avtalet om inte någon besittningsbrytande grund ligger för handen.
En sådan besittningsbrytande grund är bl.a. ifall avtalet avser en lägenhet i ett en- eller tvåfamiljshus eller inom en ägarlägenhetsfastighet och upplåtelsen inte ingår i en affärsmässigt bedriven uthyrningsverksamhet samt hyresvärden har ett sådant intresse att förfoga över lägenheten att hyresgästen skäligen bör flytta enligt 12 kap. 46 § 6 p. JB.
Detta gäller framför allt när hyresvärden har ett befogat intresse av att själv förfoga över huset, t.ex. för att sälja det.
Det innebär i ert fall att ert intresse av att sälja fastigheten är befogat och att hyresförhållandet därmed skall upplösas.
Viktigt att tänka på är dock att hyresgästen i regel ska ges skäligt rådrum för att vid behov skaffa en annan bostad. Enligt 12 kap. 4 § JB ska ett avtal sägas upp med minst tre månaders varsel.
Sammanfattningsvis kan er hyresgäst inte vägra att flytta vid en försäljning, ni bör dock iaktta en uppsägningstid om minst tre månader.
Lycka till!
Jordabalken hittar ni här.