Upphovsrätter ingår inte i en sambobodelning

2017-07-22 i Bodelning
FRÅGA
Min f.d. sambo är professionell fotograf, och tog under vårt förhållande väldigt coola bilder på mig. Både från olika resmål, men även i hans fotostudio. Dessa bilder togs alltså främst som en rolig grej under vår sambo-tid, och inte i hans roll som professionell fotograf. Enligt sambo-lagen skall man dela på allt det som man har införskaffat under sambo-tiden. Gäller det även äganderätten av bilderna? Jag vill nämligen väldigt gärna publicera några av bilderna på sociala medier, med är rädd för skadeståndsföljder. Vilken lag går före? Sambo-lagen eller upphovsrätten? På grund av de rådande omständigheterna finns det inte någon möjlighet för mig att få hans hundra procentiga tillstånd.
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline.

När sambor flyttar isär och gör en bodelning ska de dela på gemensam bostad och gemensamt bohag som har införskaffats för gemensamt bruk (se 3 § och 8 § sambolagen). Som bohag räknas ex. köksmaskiner och möbler (se 6 § sambolagen). Rättigheterna till bilderna kommer alltså inte ingå i en bodelning.

Lagen som gäller för rättigheterna till bilderna är upphovsrättslagen. Ingen av lagarna går före varandra, upphovsrättslagen reglerar rättigheterna till bilderna och sambolagen reglerar vad som ingår i en bodelning och konsekvenserna av en bodelning (men sambor delar som sagt inte på annat än gemensam bostad och gemensamt bohag).

Om din sambo inte har givit dig tillstånd att publicera bilderna så kränker du hans upphovsrätt, vilket kan få rättsliga följder.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2920)
2021-12-06 Kan ett barn äga en upphovsrätt? Ska ett barns egendom ingå i en bodelning mellan makar?
2021-12-05 Värdering av egendom vid bodelning
2021-12-01 Bodelning?
2021-11-30 Kan enskild egendom tillhöra två personer?

Alla besvarade frågor (97671)