Upphovsrätt till profilbild

2016-03-31 i Immaterialrätt
FRÅGA
Hej!Jag undrar om det är olagligt att sprida bilder vidare från facebook. T.ex. att lägga ut någons profilbild (eller screenprint av dennes profil) på en blogg.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Fotografier och bilder är upphovsrättsligt skyddade enligt 1 § upphovsrättslagen (URL). Att upphovsrättsinnehavaren innehar ett skydd enligt upphovsrättslagen innebär att denne har en ensamrätt till det skyddade bilden. Ensamrätten innebär bland annat att ingen annan än upphovsrättsinnehavaren har rätt att sprida bilden vidare, exempelvis på en blogg, 2 § URL.

Att sprida någons profilbild vidare på en blogg är alltså inte tillåtet, utan den enda som är tillåten att göra detta är den som innehar upphovsrätten till bilden ifråga. Endast om tillåtelse ges av upphovsrättsinnehavaren får bilden spridas vidare.

Vänligen,

Johan Kristoffersson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej. Enligt Facebooks användarvillkor så är allt material som en publicerar offentligt (sekretessinställning) fritt att använda av andra. 4.När du publicerar innehåll eller uppgifter med inställningen Offentlig innebär det att du tillåter att alla, inklusive personer som inte är inloggade på Facebook, kan visa och använda uppgifterna samt koppla dem till dig (d.v.s. till ditt namn och din profilbild). Går denna del i användarvillkoren före den svenska upphovsrättslagen? Alltså, avsäger jag mig rättigheterna till materialet/bilden om jag publicerar den enligt ovan?
2017-11-21 18:13
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (901)
2020-10-28 Brott mot lagen om företagshemligheter - Vad gäller och vilka åtgärder kan vidtas av den som lidit skada?
2020-10-26 Vad gäller vid upphovsrättsintrång?
2020-10-23 Kan man använda bearbetade bilder för att trycka på tröjor och sälja?
2020-10-20 Upphovsrätt och att måla av kända dockor

Alla besvarade frågor (85620)