Upphörande av ett samboförhållande

Hej! Har fram till för en vecka sedan bott i en hyresrätt som både jag och min sambo står skrivna på kontraktet (flyttade in samtidigt). Nu för en vecka sedan slängde han ut mig med våld för att han tyckte att det passade, polisen blev inkopplad och de tyckte helt enkelt att det var bäst att jag helt enkelt bara höll mig undan som han sa. Problemet är nu att jag är gravid och har ingenstans att bo (sover på soffan hos en vän för tillfället), kan jag på något sätt vända mig till någon som hjälper mig att få överta rätten till lägenheten då jag är den av oss två som behöver den bäst?

Lawline svarar

Hej,

Tack för att Du vänder dig till oss med din fråga!

Ett samboförhållande upphör att gälla den dagen samborna flyttar isär, se 2 § st. 1 p. 2 här. En begäran om bodelning skall framställas av någon av er senast ett år efter att samboförhållandet upphörde. Detta regleras i 8 § st. 2 sambolagen! Vad som skall ingå i en bodelning är all samboegendom, d.v.s. all egendom som ni införskaffat för den gemensamma användningen. Hyresrätten torde räknas som samboegendom i ditt fall! 

Om ni inte kan komma överens så rekommenderar jag att Du vänder dig till tingsrätten och ansöker om en bodelningsförrättare. Denna bodelningsförrättare har då att bland annat bestämma vem av er som skall få behålla bostaden!

Sammanfattningsvis, han har alltså ingen rätt att kasta ut dig då bostaden tillhör er båda två! Ansök om en bodelningsförrättare så får denne hjälpa er med bodelningen.

Hoppas Du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning, 

Anes SabicRådgivare
Public question details image

widgets.product.heading

widgets.product.title

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
widgets.product.warning