Uppehållstillstånd pga anknytning - har barn som är svensk medborgare

2015-04-30 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej!Jag är svensk medborgare och födes min sån son nyss som också blir svensk medborgare i Sverige men min make har inte uppehållstillstånd. min fråga är måste min man återvänd till våra hemland o söka från där borta.mvh
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Beroende på om din make är medborgare i ett land inom EU eller han är medborgare i ett land utanför EU så kan reglerna för att få ett uppehållstillstånd se olika ut.

Icke EU-medborgare:

Huvudregeln är att din make ska ansöka om uppehållstillstånd från hans hemland eller det land där han har tillstånd att bo. Tillståndet ska vara klart innan han reser in i Sverige. Men i vissa fall kan man få uppehållstillstånd utan att behöva lämna Sverige.

I din makes fall kan undantaget i 5 kap. 18 § 2st 5p Utlänningslagen vara tillämpligt eftersom han har ett gemensamt barn med dig och barnet är svensk medborgare. Det görs i princip en skälighetsbedömning där konsekvenserna för ert barn av att skiljas från sin pappa kommer att vara avgörande för om din make kan få ett uppehållstillstånd utan att behöva lämna Sverige.

EU-medborgare:

Om din make arbetar, studerar eller har egna medel för sin försörjning har han däremot automatisk uppehållsrätt i Sverige och behöver därför inte ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

Nicole Cai
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1042)
2020-07-02 Kan permanent uppehållstillstånd återkallas om jag skiljer mig?
2020-06-29 Kan man söka asyl i Sverige om man har ett visum till ett annat land?
2020-06-27 Har arbetstillstånd för nuvarande jobb. Får jag byta jobb samt flytta till en annan stad?
2020-06-24 När gäller försörjningskravet?

Alla besvarade frågor (81688)