Uppehållstillstånd på grund av anknytning

Hej!

En Afghansk pojke 19 år som fått avslag på sin asylprocess undrar om han kan gifta sig med sin flickvän och därigenom få stanna i sverige ?

Kan de gifta sig i sverige ?

Måste han ha pass ? han har inget pass o heller inget godkänt ID-handling som ambassaden kräver för att få pass utfärdat av afghanska ambassaden. Om de gifter sig här får han stanna i sverige ?

Vänligen

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad gäller fråga om uppehållstillstånd är utlänningslagen (2005:716) tillämplig. Enligt 5:1 p. 1 UtL har man som huvudregel rätt till uppehållstillstånd som make eller sambo till någon som är bosatt eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige. Ett undantag från detta är dock om man ingått ett äktenskap eller samboförhållande i uteslutande syfte för att ena personen ska kunna få uppehållstillstånd (5:17a 2 st. 2 p. UtL). Uppehållstillstånd kan därför vägras om Migrationsverket bedömer att det är ett skenäktenskap.

I övrigt finns det ett krav att hindersprövning till Skatteverket måste ske innan äktenskap kan ingås enligt 3 kap. 1 § äktenskapsbalken (1987:230). Skatteverket kräver att man kan uppvisa pass.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Makda TesfamariamRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Migrationsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000