Uppehållstillstånd kan ej ges om det inte finns någon grund för det

2017-01-31 i Migrationsrätt
FRÅGA
En pensionerad amerikan, som försörjer sig själv, önskar flytta till Sverige för att han tycker om landet. Kan han få uppehållstillstånd, och i så fall på vilka grunder?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

En person som är från ett land utanför EU måste ansöka om uppehållstillstånd för att bosätta sig i Sverige. Det måste finnas en grund för uppehållstillstånd. De olika grunderna är: uppehållstillstånd på grund av anknytning till någon person (till exempel familjemedlem), uppehållstillstånd på grund av arbete i Sverige, uppehållstillstånd som gäststudent och uppehållstillstånd av skyddsskäl. Det verkar inte som att personen i fråga kan erhålla uppehållstillstånd. Däremot kan han ansöka om visum för att få vistas i landet i mindre än tre månader.

Vänligen,

Josefine Andreasson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1206)
2021-07-26 Adoptera för medborgarskap
2021-07-25 Hur söker man asyl i Sverige?
2021-07-23 Kan min amerikanska flickvän få uppehållstillstånd i Sverige?
2021-07-23 Gift med svensk medborgare, kan jag få permanent uppehållstillstånd?

Alla besvarade frågor (94334)