Uppehållstillstånd genom anknytning till maka respektive till barn
Jag undrar om kan bli nekad uppehållstillstånd om man har barn tillsammans. Min man har sökt uppehållstillstånd 2ggr innan men fått avslag men nu har vi sökt uppehållstillstånd för 3 : dje gången men nu har vi ett barn tillsammans som är 2 månader men han har sökt via anknytning till mig men kan han bli nekad igen fast vi har ett litet barn tillsammans
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Frågan du ställer finns dels reglerad i utlänningslagen (UtlL) och dels i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (begränsningslagen). Av den begränsade informationen du lämnar i din fråga är det svårt för mig att ge en helt fullständig bedömning av din situation. Mer information kring varför din man har blivit nekad uppehållstillstånd genom anknytning till dig hade behövts. Nedan kommer jag därmed redogöra för de generella kraven vad gäller uppehållstillstånd genom anknytning till make respektive till barn.
En möjlighet till att få uppehållstillstånd i Sverige är genom anknytning.
Uppehållstillstånd ska t.ex. ges till en person som är make eller sambo till någon som är bosatt eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige (5 kap. 3 § UtlL). Detta under förutsättningen att det s.k. försörjningskravet är uppfyllt vilket innebär att personen som man åberopar anknytning till både kan försörja sig själv och den som ansöker samt har en bostad av tillräcklig storlek och standard för både sig själv och den som ansöker (5 kap. 3b § UtlL och 9 § begränsningslagen). Försörjningskravet gäller däremot inte om den man åberopar anknytning till är ett barn (5 kap. 3 c § UtlL och 10 § begränsningslagen). Men när det gäller att åberopa anknytning till ett barn så är det enbart möjligt att få uppehållstillstånd som förälder till barnet om barnet kommit till Sverige som ensamkommande flykting eller annan skyddsbehövande (5 kap. 3 § 4p UtlL).
Sammanfattningsvis kommer alltså dessvärre bedömningen kring om din man ska få uppehållstillstånd eller inte genom grunden anknytning inte bli förändrad nu när ni har barn. Försörjningskravet måste vara uppfyllt för att uppehållstillstånd ska kunna ges. Detta utesluter däremot inte möjligheten för din man att söka uppehållstillstånd genom någon annan grund – t.ex. som skyddsbehövande eller genom att han fått ett arbete i Sverige och kan få arbetstillstånd.
Hoppas detta gav svar på din fråga!
Vänliga hälsningar,