Uppehållstillstånd för nära anhörig

2016-04-30 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej! Vi funderar på om det går för oss att ansöka om svenskt uppehålls tillstånd för min Thailändsk Flickväns syster som bor i Thailand. Hon har frågat oss om det går ?Min sambo har bott här sen 2007 som har uppehålls tillstånd och har ansökt om att bli Svensk medborgare.Mvh
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Utifrån omständigheterna du angett utgår jag från att ni undrar om din sambos syster kan få uppehållstillstånd på grund av anknytning, med din sambo som anknytningsperson. I 5 kap 3a § stycke 1 punkt 2 Utlänningslagen ges en möjlighet för nära anhöriga att få uppehållstillstånd. Till nära anhöriga räknas en vidare krets än kärnfamiljen, även syskon räknas in i detta begrepp. Din sambos syster räknas alltså som en nära anhörig, men enbart detta räcker inte för att få uppehållstillstånd. Det krävs även att systern stod i ett beroendeförhållande till din sambo i hemlandet samt att de bodde tillsammans. Om beroendeförhållande har sagts att anknytningspersonen och den nära anhöriga svårligen kan leva åtskilda. Det faktum att din sambo har bott i Sverige sedan 2007 och hennes syster i Thailand kan tyda på att något beroendeförhållande inte föreligger.

Sammanfattningsvis kan jag säga att det verkar svårt för din sambos syster att få uppehållstillstånd på grund av anknytning till din sambo. Jag har dock inte kännedom om alla omständigheter i ert fall.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om det inte var uppehållstillstånd på grund av anknytning till din sambo som du syftade på så hör gärna av dig igen alternativt skriv en kommentar.

Vänligen

Evelina Largren
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1084)
2020-10-29 När kan man ansöka om svenskt medborgarskap?
2020-10-26 Vad krävs för att EU medborgares familj ska få flytta till Sverige?
2020-10-24 Kan jag få svenskt medborgarskap om jag är gift med en svensk medborgare?
2020-10-24 Migrationsverkets skyldighet att avgöra inom fyra veckor

Alla besvarade frågor (85553)