Uppehållstillstånd för besök

2015-03-01 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej! Jag har bott i sverige sedan 1997 och är svensk medborgare, har arbete och är gift med svensk man och vi har 3 barn.Jag skulle vilja bjuda hit min stora syster ifrån Filippinerna för att hälsa på mig och min familj och se sverige på verklighet. Och jag undrar om hon kan stanna här i ca 12 månader? För det var många år sen vi träffades sist och att vi vill visa henne så mycket som möjligt i Sverige och att hon ska få uppleva både sommar och vinter här. Vi kommmer att betala alla hennes kostnader här i Sverige.
SVAR

Hej, och tack för din fråga!

Det är faktiskt möjligt att få tidsbegränsat uppehållstillstånd för besök, även under till exempel ett år. Information om hur man rent praktiskt söker om sådant tillstånd finns på Migrationsverkets hemsida (Se här: http://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Besoka-Sverige/Besoka-slakt-och-vanner/Sa-ansoker-du-om-visum/Blanketter.html). De krav som finns är förstås att man har sin försörjning under besöket och så vidare planerad, men det har ni ju tydligen en plan för. Det krävs också att det verkligen rör sig om ett besök, och att det inte snarare är så att man bor här och tänker jobba eller liknande. 18 månader har i ett fall ansetts vara för länge (det kan då i praktiken inte längre kallas för ett besök), och inte heller är det helt säkert att man beviljas uppehållstillstånd i ett helt år. Det är dock inte omöjligt med tillstånd i ett år, och exempelvis nära släktskap och liknande kan bidra till att man får ett långt uppehållstillstånd.

Kort sagt:
Det är möjligt att beviljas ett mycket långt besökstillstånd, och ju starkare skäl man har för besöket, ju lättare är det förstås att få ett längre tillstånd.

Lycka till, och hoppas att svaret är till hjälp!

Hälsningar,

Thommy Södergård Åkesson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll