FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt12/07/2019

Underhåll för barn efter studenten

Hejsan. En fråga, min dotter har tagit studenten i år och jag betalar nu inte underhåll för henne. Men, nu har hon kommit på att hon kanske vill läsa några kurser eller ett fjärde år för att hon inte tar sig in på universitetet och vill läsa in matte 3. Måste jag börja betala underhåll igen nu??

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Enligt föräldrabalken 7 kap. 1 § 2 st. så upphör förälderns underhållskyldighet när barnet blir 18 år eller om barnet fortfarande går i grundskola, gymnasium eller annan jämförlig utbildning, dock längst till dess att hen är 21 år. I praxis (NJA 1990 s. 49) fastställde högsta domstolen att underhållskyldighet skulle utgå för ett barn som fortsatte med tilläggsutbildning inom gymnasieskolan. Det innebär alltså att du kommer att vara underhållsskyldig när din dotter fortsätter inom ramen för sin grundutbildning på gymnasienivå.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

AnnaSara JariusRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000