Två testamenten - vad gäller?

2017-05-28 i Testamente
FRÅGA
Min biologiske far har gått bort. Jag är enda barnet. Innan han gick bort så dog hans fru som inte var min mamma. Han ärvde då alltihop. Det visar att han skrivit testamente efter hans fru gick bort där det är hans syskon som står som arvtagare. Efter det har det kommit fram ett gammalt testamente som skrevs när både hans fru och han levde där de vill att de ska gå til en fond. Vad är det som gäller i detta fall och hur stor är min laglott?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad som gäller kring testamente och arv regleras i ärvdabalken.

I praxis har detta behandlats, där domstolen i RH 1994:67 menade att upprättande av ett nytt testamente kan ses som ett återkallande av det gamla testamentet, men det som är avgörande är testators avsikt. Man måste alltså göra en tolkning av testators vilja, om avsikten var att endast göra vissa ändringar eller om avsikten var att det nya testamentet skulle ersätta det gamla testamentet. Om ett testamente återkallas gäller testamentet inte längre (10 kap. 5 § 1 stycket ärvdabalken).

Vad som gäller kring laglott, så utgör laglotten hälften av arvslotten. Laglotten kan inte testamenteras bort, vilket innebär att endast 50 % av kvarlåtenskapen kan testamenteras bort till andra än bröstarvingar (7 kap. 1 § ärvdabalken). Om detta ändå skett kan man begära jämkning av testamentet för att få ut sin laglott, vilket måste göras inom 6 månader från det att bröstarvingen delgivits testamentet (7 kap. 3 § ärvdabalken).

Alltså innebär detta att det gamla testamentet förmodligen återkallas pga av det nya testamentet (så länge detta var avsikten) och därmed gäller det nyare testamentet. Dock kan du jämka testamentet för att få ut din laglott, som alltså är hälften av kvarlåtenskapen.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Johanna Ambjörn
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2893)
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?
2021-07-18 Kan syskon lämnas arvslösa?

Alla besvarade frågor (94233)