Tryckfrihetsbrott i självbiografi?

2017-01-24 i Immaterialrätt
FRÅGA
Hur mycket kan jag ta upp i en självbiografi ? Tex om ens ex? kan ja ta upp ex otrohet och elaka saker man sagt åt varandra ? har skrivit en med namn på båda mina ex men om jag ändrar namnen å sätter påhittade namn är de då olagligt ? har mest skrivit om min mörka uppväxt och erfarenheter men sen om mina två ex som hjälpte mig hitta tillbaka till livet så finns ju en del om otrohet och lögner men inge jätte allvarligt skrivet
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Eftersom det saknas en del väsentlig information om bland annat vad som sagts mellan er kan jag inte ge exakta svar på dina frågor. Men det som möjligtvis kan aktualiseras i ditt fall är tryckfrihetsbrotten "förtal" eller "förolämpning" enligt 7 kapitlet 4 § punkterna 14-15 i Tryckfrihetsförordningen.

Tryckfrihetsbrotten

Förtal innebär att "någon utpekar annan såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, och, om den förtalade är avliden, gärningen är sårande för de efterlevande eller annars kan anses kränka den frid som bör tillkomma den avlidne, dock inte om det med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna uppgift i saken och han eller hon visar att uppgiften var sann eller att han eller hon hade skälig grund för den".

Förolämpning innebär att "någon smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom eller henne".

Min rekommendation

Om det i din självbiografi finns en tydlig koppling till dina ex, så att man verkligen förstår vilka det rör sig om, och det faller under någon av dessa tryckfrihetsbrotten, rekommenderar jag dig att vara försiktig med att skriva ut känslig information utan de berördas samtycken.

Vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (1017)
2021-09-20 Upphovsrätt för videospel
2021-09-20 Är det lagligt att sälja ett fotografi jag tagit på en nintendo gameboy om jag retuscherar bort loggan?
2021-09-12 Skildra kända varumärken på egna konstverk till försäljning
2021-09-06 Vad gäller kring företagsnamn?

Alla besvarade frågor (95852)