Tredjemansförordnande i gåvobrev samt förtida arv

2017-10-08 i Gåva
FRÅGA
Vi skall ge vår dotter 500.000 som hon har tänkt placera i en bostadsrätt .Hon är sambo sedan 7 sju år.Sambon kan inte bidra till insatsen med några pengar.Vi har en dotter till som skall få samma belopp.Skall man skriva ett gåvobrev på summan.Skall man skriva det som ett förtida arv.Skall man skriva summan som enskild egendom,och har hon då förtur att få ut sina insatta pengar ,vid ev. försäljning eller om dom skulle separera.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

En gåva till bröstarvinge presumeras vara förskott på arv om det inte framgår något annat i t.ex. gåvobrev eller av omständigheterna i övrigt. Om ni alltså inte vill att de 500.000 kronorna ska vara förskott på arv bör ni skriva detta i ett gåvobrev. Ett gåvobrev är under alla omständigheter klokt att skriva, dels ur bevishänseende men kanske framför allt eftersom Skatteverket annars kan komma att undra var pengarna kommer ifrån.

Det är korrekt att en föreskrit i gåvobrevet, om att gåvan ska vara dotterns enskilda egendom, får bindande effekt vid en eventuellt framtida bodelning mellan er dotter och hennes sambo. Poängtera att gåvan är avsedd för dotterns insats i bostad och att den utgör hennes enskilda egendom.

Hälsningar

Viktor Lennartsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (729)
2021-07-31 Kan man ta reda på huruvida någons egendom är enskild gåva eller ej?
2021-07-31 Vem har rätt till en hund som har överlåtits såsom gåva?
2021-07-28 Fråga om gåva av bil kan krävas tillbaka eller inte
2021-07-21 Kan man återkalla en gåva (fastighet)

Alla besvarade frågor (94603)