Tolkning av villkor i gåvobrev

2017-06-07 i Avtal
FRÅGA
Äger en sommarstuga tillsammans med min bror. Vi har fått den i gåva av våra föräldrar. I gåvobrev ett står bland annat detta:... Gåvan ska vara gåvotagarens enskilda egendom och inte utgöra giftorättsgods. Gåvotagaren äger ej rätt att förordna annorlunda genom äktenskapsförord. Jag undrar vad det sista Menas? Skulle min bror kunna testamentera sin del till en helt utomstående person eller betyder sista meningen att han inte kan Det?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Jag tolkar att villkoret i gåvobrevet innebär ett skydd för gåvotagaren om denne skulle gifta sig. Den sista meningen "Gåvotagaren äger ej rätt att förordna annorlunda genom äktenskapsförord" innebär i princip att gåvotagaren inte ens genom äktenskapsförord kan bestämma att sommarstugan ska vara giftorättsgods. Utan sommarstugan ska vara enskild egendom oavsett om det finns ett äktenskapsförord eller inte.

I gåvobrevet står det dock inget uttryckligt förbud mot att testamentera eller sälja sommarstugan. Jag tolkar det därför som att gåvotagaren kan testamentera eller sälja sommarstugan. Gåvotagaren kan dock inte omvandla sommarstugan till giftorättsgods genom äktenskapsförord.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1510)
2021-07-25 Hur ingås ett giltigt avtal?
2021-07-20 Hur övergår äganderätten till en hund?
2021-07-20 Får en näringsidkare neka en kund på grund av dennes kön?
2021-07-13 Skyldighet att ta emot återbäring av deposition i kontanter?

Alla besvarade frågor (94218)