FrågaAVTALSRÄTTAvtal27/07/2016

Tolkning av parkeringsskylt - avtalsfrihet

Hej fick 3 parkeringsböter på en parkering där det står 600 fria parkeringar + att det stod en skylt med ett P på. Är inte det fel? Dåligt skyltat isåfall..är det fria parkeringar så är det eller ??

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Avtalslagen stadgar en viss avtalsfrihet som innebär att man själv kan bestämma vad man vill avtala om samt med vem avtalet ska ingås. Avtal som sluts måste sedan tolkas. Att du ställer dig på en parkeringsplats innebär att du godkänner de krav som finns för att du ska få stå där och ett avtal ingås på så sätt. Det som står på skylten utgör avtalets innehåll. Vad "600 fria parkeringsplatser" innebär är helt enkelt en tolkningsfråga och sådana språkliga tolkningar är inte alltid helt lätta. Mest troligt så innebar avtalsklausulen i ditt fall att det fanns 600 lediga parkeringsplatser som man kan utnyttja, alltså inte att de är gratis utan bara att man kan stå där. Vad som sedan krävs för att man ska stå där är också något som ska stå på skyltarna, och som det verkar så har det mest troligt även stått något om betalning för att få stå på parkeringsplatserna.

Hoppas du har fått svar på din fråga, tveka inte annars med att återkomma till oss.

Mvh,

Cornelia NajafiRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Avtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning