Tolkning av hyresavtal.

2017-05-05 i Avtal
FRÅGA
Min son har lånat ett lite rum på ett loft utan fönster och tillgång till varken toalett och kök hos sin bror Han är numera utflyttad. Det finns inget hyresavtal och det har aldrig varit tal om att få hyresavier. Broren påstår nu att han är skylldig pengar och hotar med att skicka vidare till kronofogden. Är detta möjligt?
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hyreslagen
Hyresavtal regleras i normala fall i jordabalkens 12e kapitel. Men en förutsättning för det är att nyttjanderätten (loftet i ert fall) ges mot en form av ersättning. Eftersom att din son inte gav någon ersättning så blir hyreslagen inte tillämplig.

Avtalstolkning
Då får man istället göra en mer generell avtalstolkning av det muntliga avtalet som förelåg. Man kan istället titta på hur villkoren såg ut vid avtalets ingående. En viktig fråga blir om det från början var bådas mening från början att din son skulle just låna loftet utan ersättning. Om det var så tanken var från början så kan den andre personen inte sen komma i efterhand och kräva din son på pengar för att han ångrat sig.

Att tolka avtal är i många fall mycket komplicerat och det är många variabler som ska räknas in. Men hoppas du fått lite ledning i din fråga! Lycka till med allt!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1534)
2021-09-19 Gäller avtalet om vi skrivit under som fel parter (säljare resp. köpare)?
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?

Alla besvarade frågor (95746)