Tillstånd gällande andrahandsuthyrning

2017-01-26 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej igen Kan jag hyra i andrahand om jag har skulder men har en låginkomst är mamma ledig och om min syster är borgenär för mig.På en hyresrätt som hon står på förstahand ?
SVAR

Hej,

en hyresgäst upplåter sin lägenhet i andra hand om han eller hon låter någon annan använda lägenheten självständigt.

Innan man kan göra detta så måste hyresgästen ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Detta gäller oavsett om den första hyresgästen tänker ta någon hyra från andra hands hyresgästen. 12 kap. 39 § 1 st. jordabalken (JB)
Om personen inte ber om tillåtelse från hyresvärden riskerar denne att förlora sin hyreslägenhet.

Om hyresgästen inte skulle få tillstånd att hyra ut lägenheten så kan hyresgästen söka tillstånd hos hyresnämnden. Tillstånd ska lämnas om hyresgästen har beaktansvärda skäl för upplåtelsen. Sådana skäl kan exempelvis vara att hyresgästen ska studera på annan ort eller ska bli sambo med en partner i dennes lägenhet. Dessutom måste det vara så att hyresvärden inte har befogad anledning att vägra samtycke. 12 kap. 40 § JB

Således är det din syster som måste ansöka om att få hyra ut sin lägenhet. Om det sker en utförlig kontroll av vem som din syster hyr ut sin lägenhet till är olika för olika hyresgästföreningar. Inte sällan händer det att hyresgästföreningen endast vill ha uppgifter på vem andra hands hyresgästen är av den enkla anledning att det fortfarande är första hands hyresgästen som är betalningsskyldig gentemot hyresgästföreningen. Det finns således en chans att du får hyra i andra hand.

Om du vill ha mer hjälp så kan du lämna dina kontaktuppgifter i kommentatorsfältet.

MVH

Zinar Budak
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95763)