Tillåtet att hyra ut hyresrätt i andra hand?

2017-11-21 i Hyresrätt
FRÅGA
HejFörsökte läsa mig till svar under lagar men förstår inte.1. Kan jag äga en bostadsrätt i en förening och tacka ja till en hyresrätt från en annan hyresgäst förening i samma stad?2. får jag hyra ut min hyresrätt i andra hand?
SVAR

Hej! Och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Svaret på din första fråga är ja. Det finns inget förbud i jordabalkens 12kap mot att ha ett hyreskontrakt samtidigt som man äger en bostadsrätt. Du kan alltså ha både en hyresrätt och en bostadsrätt samtidigt.

Svaret på din andra fråga beror på om hyresvärden samtycker till uthyrningen, jordabalken 12:39-40. Samtycke ska ges om du har beaktansvärda skäl att hyra ut hyresrätten i andra hand eller då hyresvärden inte har befogad anledning att vägra samtycke, jordabalken 12:40 2st. Exempel på skäl kan vara samboprövning, studier på annan ort eller sjukdom. Då det inte framgår vad du har för skäl till andrahandsuthyrning kan jag inte avgöra dina utsikter att få godkännande av hyresvärden. Skulle du hyra ut hyresrätten direkt efter du fått hyreskontraktet (dvs att du skaffar hyresrätten utan att ha avsikt att bo i den) finns dock en risk att hyresvärden inte godkänner uthyrningen.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Sofia Holgersson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2105)
2021-11-30 Vilka rättigheter har man som hyresgäst vid en badrumsrenovering?
2021-11-30 Vem har ansvar för fasaden i en hyresrätt?
2021-11-29 Kan jag avhysa min inneboende och få betalt för skador som hen orsakat?
2021-11-29 Uppsägning av garageplats.

Alla besvarade frågor (97547)