TIll vem rapporterar jag skattebrott vid olovlig uthyrning?

2019-03-21 i SKATTERÄTT
FRÅGA
Vi hyra en lägenhet från en man. Vi betalar hyra med kontant. Vi ger pengarna varje månad till en man som bor i en andra lägenhet i den sama huset. Nu hörde jag det att han faktiskt hyrde den här lägenheten för sina anställda. Och ligger det till företagsutgifter. Men vi betalar honom hyra kontant. Är det inte olagligt? Det betyder svarta pengar i hans företag och kanske är jag inte den enda som hyr en lägenhet från honom. Till vem kan jag rapportera?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Skattebrott

Det kan mycket väl handla om skattefusk, vilket kan medföra straffansvar enligt Skattebrottslagen.

Den som avsiktligen lämnat en skriftlig uppgift som ger upphov till att skatt undandras det allmänna, till exempel genom en felaktig skattedeklaration gör sig skyldig till skattebrott. Detta kan leda till fängelse i högst två år. Är brottet grovt kan brottet leda till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömningen av om brottet är grovt tar man hänsyn till bland annat beloppets storlek. En annan faktor som kan göra att brottet bedöms som grovt är om brottet är ett led i en systematisk verksamhet för skattefusk, Skattebrottslagen 2 och 4 § andra stycket.

Till vem kan man rapportera?

Skatteverket tar emot anonyma tips om skattefusk. Du kan fylla i en anmälan på deras hemsida, du hittar den via denna länk: Skatteverket.

Du kan ävenn rapportera den otillåtna uthyrningen till Fastighetsägaren eller företaget som hyr ut fastigheten till mannen ni hyr av.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Nicolas Kitzler
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (511)
2019-07-15 Vad är straffet för svart bilmarknad?
2019-07-13 Vart vänder man sig vid misstanke om skattefusk?
2019-06-21 Aktiebolag eller enskild näringsverksamhet
2019-06-14 Kan mitt företag köpa en fastighet och sedan hyra ut en del av fastigheten till som privatbostad?

Alla besvarade frågor (71166)