FrågaSKATTERÄTTÖvrigt22/04/2025

ROT-avdrag och uthyrning – vad gäller för privatbostad, förråd och båtplats?

Följdfrågor avseende nedan länk : https://lawline.se/answers/arbete-pa-bathus-och-skattemassiga-konsekvenser-for-fastighetsagaren (1) Om fastighetsägaren respektive med sonen använder 55% av boyta (gäller det boyta plus boyta, eller bara boyta för att räknas som privatbostad ?) av sin privat bostad, och 45% hyrs ut, kan ägaren få drav av Rot-avdrag för del del som hen bor i och den del som hen hyr ut som bostad ? Ett kallt förråd på 50 kvm ovanför fastighetsägarens privata bistadsdel. Förrådet hyrs av hyresgästen. Får fastighetsägare Rot-avdrag för omläggning av taket för denna byggnad på fastighet? 3) Om fastighetsägaren vistas 5,9 månaden respektive 1 månad på ovan fastighet ( på lagfarten sonen äger 15% och hen 85%), kan Rot-avdrag fås? Kan sonen som kommer att jobba max ett år utomlands få ROT-avdrag. (2) Om fastighetsägaren kommer att hyra ut 3 båtplatser på sin brygga. Bryggan är i dålig skick. Och privatpersoner som hyr över sommarsäsongen betalar 5000 kr /per båtplats, plus reparera bryggan i ca 2 dagar. Och en ny brygga kommer på plats också med 4 båtplatser som hyrs ut 5000 kr per båtplats till privatpersoner , och den som hyr ska vara med att jobba i två dagar (7 timmar, men för långsam då de är inte proffs). Alla som hyr har sin huvudsakliga inkomst från pension respektive arbete. Vad är det för eventuella moms,,skatter och avgifter som fastighetsägare måste betala? Kan ovan personer ger bryggaren sin arbetskraft som gåva och därmed inte beskattas?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Till att börja med vill jag nämna att antalet delfrågor och den komplexitet de medför går utöver vad som normalt ryms inom ramen för en enskild fråga via denna tjänst. För att kunna göra en mer fullständig och situationsanpassad bedömning rekommenderar jag att du kontaktar oss via info@lawline.se för att diskutera en prisbild för vidare rådgivning.


Med det sagt vill jag ändå, med förbehåll för att svaret blir mer generellt hållet, ge dig några riktlinjer baserat på den information du lämnat.


ROT-avdrag vid blandad användning

ROT-avdrag får endast göras för reparation, underhåll och ombyggnad av en bostad du själv bor i och äger (eller som dina föräldrar bor i). Bostaden ska alltså vara din permanenta bostad eller en fritidsbostad som du nyttjar själv.


Om du hyr ut en del av din bostad, får du bara göra ROT-avdrag för den del du själv använder som bostad, alltså den yta du själv bor på. ROT-avdrag får inte göras för arbeten i ytor som du hyr ut, även om hela bostaden är privatbostadsfastighet i skatterättslig mening.


Om fastighetsägaren själv använder 55 % av bostaden och hyr ut 45 %:

  • ROT-avdrag kan göras för arbeten som utförs på de 55 % av boytan som ägaren själv använder.
  • ROT-avdrag kan inte göras för arbeten som utförs på de 45 % som hyrs ut.

Eftersom förrådet på 50 kvm hyrs ut till någon annan och inte används av fastighetsägaren för eget boende, omfattas inte detta utrymme av ROT-avdraget. Det innebär att kostnaden för omläggning av taket får proportioneras utifrån hur stor del av byggnaden som används som privatbostad respektive hyrs ut. Endast den del av arbetskostnaden som avser privatbostadsdelen är alltså avdragsgill med ROT.


Ägarandel, vistelsetid och arbete utomlands

Om fastighetsägaren vistas på fastigheten i 5,9 månader per år, och äger 85 % enligt lagfarten, uppfylls i regel kraven för ROT-avdrag, förutsatt att vistelsen motsvarar stadigvarande eller regelbunden användning. ROT-avdrag kan då ges för arbeten som utförs på den del av fastigheten som används som privatbostad, inte de delar som hyrs ut eller används i näringsverksamhet. I detta fall bör fastighetsägaren alltså kunna få ROT-avdrag för arbeten som exempelvis omläggning av tak, men inte för arbeten som rör förråd som hyrs ut, eller liknande.

Sonen, som äger 15 %, kan i sin tur också ha rätt till ROT-avdrag under förutsättning att han använder bostaden som sin (permanenta eller fritids-)bostad. Tillfällig utlandsvistelse, exempelvis upp till ett år, hindrar inte i sig att han har rätt till ROT-avdrag, så länge han anses ha kvar bostaden som sin svenska bostad. 


När det gäller bryggan som är i dåligt skick och planeras hyras ut blir reglerna annorlunda. ROT-avdrag medges inte för arbeten som rör näringsverksamhet eller uthyrningsverksamhet. Eftersom syftet med reparationen av bryggan i detta fall är att hyra ut båtplatser, anses det som uthyrning och därmed inte ROT-berättigat. Bryggan kan dessutom inte anses vara en del av den privatbostad som används av fastighetsägaren, eftersom den nyttjas i inkomstbringande syfte.


Uthyrning av båtplatser och arbetsinsats

Om uthyrningen sker i större omfattning eller med viss varaktighet kan det i vissa fall bedömas som näringsverksamhet.


Om hyresgästerna förväntas delta i arbetet med bryggan som en del av ersättningen för att få hyra, kan det ses som ett byte av arbete mot nyttjanderätt, vilket i sig kan utlösa beskattning för fastighetsägaren. Att beskriva arbetsinsatsen som en gåva förändrar inte nödvändigtvis detta, eftersom Skatteverket tittar på det faktiska syftet och motprestationen.


Jag hoppas att detta var svar på din fråga! 

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Skatterätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo