Arbete på båthus och skattemässiga konsekvenser för fastighetsägaren
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
I det här svaret kommer jag att förklara hur ROT-avdrag fungerar vid servitut eller nyttjanderätt till ett båthus, samt vilka skatter och avgifter som kan uppstå när en hyresgäst utför arbete på fastigheten, antingen som hobby eller som betalad tjänst. För att besvara din fråga kommer jag hänvisa till relevanta delar av Inkomstskattelagen (IL).
ROT-avdrag för båthus vid servitut eller nyttjanderätt
ROT-avdrag omfattar sådant arbete som görs på en bostad som ägs eller används privat av den som ansöker om avdraget (67 kap. 14 § IL). Om du som fastighetsägare har nyttjanderätt eller servitut till båthuset och använder det för privat boende (t.ex. som fritidshus eller för eget bruk), kan du få ROT-avdrag för arbete på huset. Däremot, om du hyr ut hela båthuset utan att själv använda det, kan du inte få ROT-avdrag för arbete på båthuset, eftersom du inte använder fastigheten för eget privat bruk.
Om både du som fastighetsägare och hyresgäster använder båthuset för privat bruk, kan det vara möjligt att få ROT-avdrag för arbete som utförs på båthuset, förutsatt att båthuset används för privat boende eller som fritidsboende. Om båthuset huvudsakligen används för uthyrning och inte för privat boende, kan det däremot inte kvalificera för ROT-avdrag.
Skatter och avgifter vid hobbyarbete i båthus
Hobbyverksamhet hittar vi i 12 kap 37 § IL och innebär att det ska handla om verksamhet som är självständig och varaktig men saknar vinstsyfte. Till hobbyverksamhet kan t.ex. hänföras försäljning i mindre skala av produkter från målning, fiske, trädgårdsodling och dylikt när vinstsyfte saknas. Dessutom får inte hobbyverksamheten vara ens huvudsakliga försörjning, 12:37 IL.
Om hyresgästen reparerar båthuset utan att ta betalt och utan någon avsikt att göra en ekonomisk vinst, innebär det att verksamheten inte har ett kommersiellt syfte. Om arbetet enbart utförs för att underhålla eller förbättra en privat anläggning, utan att hyresgästen söker någon form av ekonomisk ersättning, kan detta ses som en hobby snarare än ett affärsdrivande syfte.
Om hyresgästen istället fakturerar för sitt arbete (t.ex. om hyresgästen är en egenföretagare eller hantverkare) och får betalt av fastighetsägaren, då skulle detta kunna betraktas som en tjänst enligt 10 kap. 1 § IL. I så fall handlar det om ett arbetsavtal, där hyresgästen utför reparationer på båthuset åt fastighetsägaren i utbyte mot betalning. Detta skulle då kunna innebära att fastighetsägaren behöver betala för arbetet.
Hyresgästen slutar hyra, men fortsätter använda båthuset
Då du hyr ut en bostad räknas inkomsten som en kapitalintäkt enligt 42 kap 1 § IL och ska tas upp till beskattning. För hyresintäkter har du dock rätt att först göra ett avdrag på 40 000 kr per år för denna inkomst, samt ytterligare dra av 20 procent av uthyrningsinkomster, om du hyr ut en fastighet för bostadsändamål enligt reglerna i 42 kap. 31 § IL.
Om hyresgästen inte betalar för att använda båthuset och bara gör det som en hobby, påverkar det inte fastighetsägarens skatter. Inget skatteansvar för fastighetsägaren om det inte sker någon betalning.
Hyresgästen arbetar 75-100 timmar per år i båthuset
Om hyresgästen utför en tjänst enligt 10 kap. 1 § IL och således fakturerar för sitt arbete, så innebär det att fastighetsägaren måste betala för arbetet inklusive moms. Om hyresgästen fakturerar 600 kr per timme inklusive moms (vilket motsvarar en timkostnad på 480 kr utan moms vid 25% moms), och hyresgästen arbetar 75-100 timmar per år, skulle kostnaden för fastighetsägaren vara:
- Vid 75 timmar: 75 timmar × 600 kr = 45 000 kr (inklusive moms)
- Vid 100 timmar: 100 timmar × 600 kr = 60 000 kr (inklusive moms)
Önskar du få ytterligare hjälp i ärendet är du välkommen att kontakta en av Lawlines jurister, Sara Djogic. Du når henne enklast på sara.djogic@lawline.se.