Tidpunkt för bodelning - pågående skilsmässa

2016-02-09 i Bodelning
FRÅGA
Hej, jag och min man har skickat in ansökan om skilsmässa (den 22 januari). VI är överens om att jag ska bo kvar i huset och ska nu skriva en bodelning. Men, kan vi göra det innan skilsmässan går igenom? Vi är som sagt överens om att jag ska bo kvar och köpa ut honom för 100 000 kr, vilket är en summa som vi har kommit fram till i samråd med mäklare och banken. Utöver det är vi överens om att sämjedela lösöret. Han har en förmögenhet som jag inte vill göra något anspråk på och han vill heller inte göra anspråk på mina tillgångar. Vi vill också att var och en behåller sina skulder. Hur går vi vidare här? Kan vi göra bodelning eller måste vi vänta? Han behöver pengarna för att kunna köpa sig något nytt och jag får inte loss pengarna förrän jag övertar huset själv.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag tänkte först gå igenom lagarna om äktenskapsskillnad som kan vara relevant i ert fall innan jag berör lagarna om bodelning.

Regler om äktenskaps ingående och upplösande återfinns främst i äktenskapsbalken (nedan förkortat ÄktB; länk till lagen här).

Eftersom ni lämnat in en gemensam ansökan om äktenskapsskillnad så behöver det inte föreligga en betänketid, enligt 5 kap. 1 § ÄktB (se här), skulle ni däremot ha ett barn som bor med er och som båda eller en av er har vårdnad om är betänketiden obligatorisk. Betänketid kan också föreligga om ni gemensamt begär det. Denna betänketid är som kortast sex månader och som längst ett år enligt 5 kap. 3 § ÄktB (se här).

Nu kommer vi till lagarna om bodelning. Bodelning ska utföras när det är fråga om äktenskapsskillnad enligt 9 kap. 1 § ÄktB (se här). Bodelningen ska göras utifrån egendomen som makarna hade dagen då äktenskapsskillnad ansöktes enligt 9 kap. 2 § ÄktB (se här). Alltså endast egendomen som ni hade då ni ansökte om äktenskapsskillnad ska tas med i bodelningen.

När får man då göra bodelning? Bodelning får man göra nästan när som helst. Enligt 9 kap. 1 § 2 stycket ÄktB (här) så får bodelning göras under äktenskapet, den ska då anmälas till skatteverket.

Enligt 9 kap. 4 § ÄktB (se här) ska bodelning utföras efter äktenskapsskillnaden, men den får även göras om en make begär det under tiden ett mål om äktenskapsskillnad pågår, alltså efter en anmälan om äktenskapsskillnad lämnats in.

Ni får alltså utföra er bodelning innan äktenskapsskillnaden är färdig.

Det är även tillåtet att göra som ni gjort, att avtala om bodelningen till en omedelbart kommande bodelning innan den förrättats enligt 9 kap. 13 § ÄktB (se här). Ni måste ändå göra en bodelning och skriva under bodelningshandlingen för att allt ska vara giltigt. Bodelningen får som sagts utföras redan nu.

Vänligen,

Emil Danielsson Nykänen
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2672)
2020-11-27 Vad ska ingå i bodelningen?
2020-11-24 Ersättning för amortering vid bodelning?
2020-11-21 Vilka krav ställs på en bodelning?
2020-11-17 Bodelning av skogsbruksfastighet i samband med att samboförhållande upphör

Alla besvarade frågor (86507)