Tidigare bodelningars betydelse vid nya bodelningar

2017-06-13 i Bodelning
FRÅGA
Hej! Ligger i skilsmässa för andra gången. Första bodelningen var färdig 1997 och min fråga är om det är relevant i nuvarande bodelning? Anledningen till frågan är att vid nuvarande bodelning frågar min ex man om detaljer samt underlag från föregående bodelningen 1997. Varför frågar hans advokat efter detta? Tack på förhand.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Tidigare bodelningar påverkar inte nya bodelningar. Varje bodelning ska endast göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes. (9:2 ÄB) Varje make är då skyldig att redovisa sina egendomar och annan uppgifter som kan vara av betydelse för bodelningen. (9:3 ÄB) Du kan läsa mer om bodelningar i 9 -10 kap. Äktenskapsbalken (HÄR)

Troligtvis vill din före detta makes advokat få en fullständig uppfattning om dina tillgångar efter den tidigare bodelningen för att kontrollera att det stämmer överens med de uppgifter du lämnat in.

Hoppas det besvarar din fråga!

Amanda Olsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2828)
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning
2021-07-14 Hur beräknar man vad man ska köpa ut sin ex-partner för?

Alla besvarade frågor (94218)