Tidigare armorteringar ersätts indirekt vid utköpning av bostad

FRÅGA
Hej.Jag har köpt ut min sambo från vår lägenhet pga sepration. Hon vill ha tillbaka pengar för amortingar och ränta som hon har betalat den tiden hon har bott i lägenheten. Har hon rätt att göra det?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Nej detta har hon inte rätt att göra om ni inte kommit överens om att hon ska få tillbaka pengar om ni skulle separerat och du köper ut henne.

Detta finns inte reglerat i lag utan är enbart ett logiskt tänkande. Eftersom att du köpt ut henne ur bostaden ni haft gemensamt så antar jag att hon faktiskt har ägt en del av bostaden.

När du då köper ut henne ur bostaden så får hon indirekt igen det hon redan betalt.

Det går att illustrera med ett exempel (bortse från räntan):

Om du köper en fastighet och tar ett lån på en miljon kronor och sedan säljer den för en miljon kronor utan att amorterat på lånet alls så kommer du ju varken gått plus eller minus.

Men om du köper en bostad och samtidigt tar ett lån för en miljon kronor och amorterar 200 000 kr så om du säljer den för 1 000 000 kronor (förutsatt att du behåller lånet) så kommer du ha 200 000 kr i handen och resterande 800 000 går till banken eftersom att lånet som var kvar bara var på 800 000 kr. Men dessa 200 000 kr har du ju redan betalt till banken. Så du har egentligen omvandlat din bostad till pengar genom att du sålt den. Du har alltså köpt bostaden för en miljon och sålt den för en miljon, och alltså fått igen alla pengar du lagt ut.

Skulle det vara så att hon sålde bostaden till dig för mindre än hon köpte den är det bara ett resultat på att bostaden sjunkit i värde. Förlorat värde av en bostad är ingenting man kan kräva från sin före detta partner i en separation.

Jag hoppas du fått svar på din fråga, har du någon fundering så lämna en kommentar här på hemsidan så svarar jag på den så fort jag kan.

Vänligen,

Emil Danielsson Nykänen
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?