Testamentvittne sambo

2017-05-09 i Testamente
FRÅGA
Hej. Min sambo har skrivit på ett testamente. Är det fortfarande giltigt om vi gifter oss och det är min pappa som ärver. // tack Malin
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Av 10 kap 4 § ÄB följer kraven på testamentvittnen. Testators make kan inte vara vittne och inte heller den som i rätt upp- eller nedstigande led är släkt med testator eller dennas make, exempelvis barn eller föräldrar. Tidigare ingick inte sambos i kretsen av ogiltiga testamentsvittnen, det gör det dock nu, genom en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2013 inkluderas även testators sambo i kretsen av dem som inte kan vara testamentsvittne.

Upprättade ni testamentet innan den 1 januari 2013 så bör det inte vara några problem att ni gifter er, då är testamentet fortfarande giltigt. Avgörande är förhållandena vid tidpunkten för testamentets upprättande.

Har ni dock upprättat testamentet efter 1 januari 2013 så är testamentet ogiltigt och ni måste upprätta ett nytt.

Dock om ni vill vara på den säkra sidan rekommenderar jag er oavsett att återkalla det gamla testamentet och upprätta ett helt nytt testamente med nya vittnen för att undvika att testamentet utsätts för en eventuell klandertalan i framtiden. Dvs att någon påstår att testamentet inte är giltigt. Bevisbördan för att testamentet är ogiltigt kommer åvila den som påstår att testamentet är ogiltigt på grund av att vittnet var din sambo. Ni återkallar testamentet genom att bara upprätta ett nytt testamente.

Med vänliga hälsningar

Gustav Persson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2931)
2021-09-21 Kan jag villkora mitt testamente?
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz

Alla besvarade frågor (95767)