Testamentestolkning

2017-09-29 i Testamente
FRÅGA
Fråga om tolkning av ett testamente (i formulär) som lyder:TESTAMENTEAll kvarlåtenskapUndertecknad ....... Detta är min yttersta vilja och mitt testamente:AA, BB, CC, DD, EE och FF som är mina syskonbarn.Min fråga: Ärver personerna AA--- FF lika mycket ?Tacksam för svar.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Av vad jag förstår av din fråga är det som ska testamenteras ingen särskild utpekad egendom, utan universell - vilket innebär att all egendom som testatorn (den som skriver testamentet) äger ska testamenteras till dem som anges i testamentet.

Gällande testamentestolkning gäller att om ingenting särskilt är stadgat om särskilda andelar ska dem som är skrivna i testamentet ärva lika andel. Detta innebär att kvarlåtenskapen ska delas lika på AA-FF.

Det ska sedermera noteras att personerna i det aktuella testamentet inte är skyddade mot laglottsregeln. Detta gäller då personerna endast är syskonbarn. Laglottsregeln innebär att om testatorn har några bröstarvingar (barn) kommer dessa kunna begära ut en halv arvslott av kvarlåtenskapen, oavsett hur testamentet ser ut. Vid det fall bröstarvingarna är medvetna och accepterar testamentets verkan, kommer testamentets förordnande fortskrida likt föreskrivit ovan.

Begärs laglott ut kommer testamentestagarnas lotter minskas i lika mån. Det vill säga dem kommer fortfarande få ut samma andel, dock med mindre värde.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95739)