Testamentestolkning

2017-05-20 i Testamente
FRÅGA
Har fått ett testamente av en släkting där jag ska ärva en bostadsrätt, nu är släktingen dement och ska in på ett demensboende, vad händer med arvet enligt testamentet när/om man nu måste sälja bostadsrätten, blir testamentet (testamensgivarens vilja tillgodoses inte?) värdelöst? Vad göra? Hyra ut tills givaren avlider?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Vid det fall egendomen inte finns kvar vid arvsskifte måste testamentestolkning ske. Man ska då undersöka i testamentet om testamentesgivaren ämnade att ge ett särskilt värde till testamentestagaren, eller om det var just den särskilda egendomen. Vid det fall formen av värdeöverföring inte spelar någon roll finns möjlighet att få värde motsvarande bostadsrätten ur arvsskiftet, om denna inte finns kvar. Finns det inget som tyder på att testamentesgivaren faktiskt ämnade att ge ett särskilt värde ska tolkning göras enligt Ärvdabalken 11 kap. 4§ där det framgår att finns inte egendomen kvar hos testamentesgivaren vid arvsskiftet, ska förordnandet vara utan verkan. Detta innebär att testamentet i den särskilda delen inte kommer ha verkan då egendomen inte längre finns kvar.

Finns däremot bostadsrätten som i det här fallet kvar hos arvlåtaren, kommer testamentet ha verkan och du kommer därmed ärva bostadsrätten. Möjlighet att hyra ut finns, det är sedermera upp till personen själv eller god man att göra ett sådant förordnande.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag,

Marcus Anstrin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2971)
2021-11-27 Vem kan göra anspråk på ett testamente?
2021-11-27 Vittnen och testamente
2021-11-24 Tolkning av testamente
2021-11-24 Kan efterlevande make testamentera bort den först avlidnes egendom?

Alla besvarade frågor (97338)