Testamentes giltighet

2017-07-02 i Testamente
FRÅGA
En släkting har avlidit. När vi läser hennes testamente så ser vi att en siffra i pn är fel på en dom som ska ärva. Är testamentet fortfarande giltigt?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Svaret på din fråga kan vi finna i Ärvdabalken vilken du kan hitta här. För testamenten föreligger det ett formkrav vilket enligt huvudregeln i 10 kap 1§ lyder att ett testamente ska upprättas skriftligen och bevittnas av två personer samtidigt som också ska skriva under testamentet. Det finns även särskilda regler för diverse andra situationer som inte verkar vara nödvändigt i ert fall.

Din fråga berör testamentens giltighet. I ärvdabalkens 13 kap kan vi utläsa i vilka situationer ett testamente kan vara ogiltigt. Detta är enligt 1§ ifall testator inte var behörig att förfoga över sin egendom eller ifall testamentet inte uppfyller formkraven. Inte heller är ett testamente giltigt ifall (2§) det upprättats under påverkan av en psykisk störning eller (3§) tvång.

I ert fall föreligger det snarare så att endast en siffra i ett av arvtagarnas personnummer är felaktigt. Detta torde inte vålla några särskilda problem ifall exempelvis släktskap och fullt namn + adress kan förtydliga situationen. Enligt ÄB 11kap 1§ ska testamentet tolkas utifrån vad man tror är testatorns verkliga vilja vilket innebär att en felskrivning i ett personnummer inte är några problem ifall förhållandet testator och arvtagare kan utrönas på annat vis.

Jag hoppas att jag förtydligat rättsläget för dig och har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@lawline.se eller boka tid med en av våra jurister.

mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2894)
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?

Alla besvarade frågor (94270)