Testamentera bort kvarlåtenskap?

2017-06-28 i Efterarv
FRÅGA
Ett par utan barn. Makan går bort och mannen har förfoganderätt över kvarlåtenskapen. Äger mannenrätt att testamentera bort all kvarlåtenskap efter sin död till sina anhöriga då det finns syskonbarntill makan?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Fri förfoganderätt

Syskonbarn ingår i andra arvsklassen som har rätt till efterarv enligt 3 kap. 2§ Ärvdabalken (HÄR). Jag tolkar din fråga som att mannen har ärvt med fri förfoganderätt vilket innebär att han har rätt att disponera över arvet i stort sett som han vill, förutom att testamentera bort det. Maken kommer alltså inte kunna testamentera bort kvarlåtenskapen.

Full äganderätt

Hade det däremot stått att mannen ärver med full äganderätt i ett testamente från makan så hade han kunnat testamentera bort kvarlåtenskapen. Det är endast barn till den först avlidne (bröstarvingar) som har en slags garanti till arv och kan kräva ut sin laglott oavsett om mannen väljer att testamentera bort efterarvet. Syskonbarn har inte denna rätt och deras efterarv hade då helt kunnat testamenteras bort.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Fanny Malmqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Efterarv (789)
2021-07-12 Efterlevande makes arvsrätt och efterarv
2021-07-07 Har en syster rätt till arv och har en syster rätt till laglott?
2021-06-30 Utesluts rätten till efterarv om den avlidnes kvarlåtenskap ärvs med full äganderätt?
2021-06-30 Hur stort blir mitt efterarv från min mor?

Alla besvarade frågor (94218)