FrågaARVS- OCH TESTAMENTSRÄTTTestamente27/04/2018

Testamentera bort enskild egendom

Jag och min man har registrerad äktensjapsförord. Vi äger var sina 50% i våra två fastigheter - en villa och en fjällsstuga. Enligt äktenskapsförordet är dessa 50% min och min mans enskilda egendom. Får jag och min man var för sig testamentera dessa 50% till vår gemensamma son?


Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bestämmelser om makars egendom finns i äktenskapsbalken (ÄktB).

Enskild egendom kan fritt testamenteras bort. Du och din man kan därför testamentera era andelar i respektive fastighet till er son.

Närmare om rätten att testamentera bort enskild egendom
Egendom blir enskild genom äktenskapsförord (7 kap. 2 § första stycket första punkten ÄktB). Ett äktenskapsförord reglerar vilken egendom som ska ingå i en bodelning mellan makar. När ett äktenskap upplöses genom ena makens dödsfall (1 kap. 5 § ÄktB) sker normalt en bodelning av giftorättsgodset (9 kap. 1 § ÄktB). Enskild egendom ingår inte i bodelningen utan blir del av den avlidnes kvarlåtenskap. Enskild egendom kan således fritt testamenteras bort. I 10 kap. ärvdabalken finns bestämmelser om upprättande av testamente.

Om du och din make behöver hjälp med att upprätta ett testamente kan ni boka tid via vår hemsida eller ringa oss för rådgivning på 08-533 300 04 mån-fre 10.00-16.00.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!

Amanda BlombergRådgivare
Hittade du inte det du sökte?