Testamentera bort egendom

2017-05-28 i Testamente
FRÅGA
Hej!Min far är gammal och äger en bondgård i norrland till ett värde av ca 400,000 kr.Han har två barn, jag och min bror. Nu vill han att jag ska ärva gården själv. Hur ska han göra? Kan jag ärva gården och min bror ärver andra tillgångar (tex kontanter och annat)? Kan vår far skriva det i ett testamente? Hur ska han uttrycka det?Tacksam för svar!
SVAR

Hej!


Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Din far kan absolut testamentera bort denna egendom. Ett testamente upprättas enligt specifika formkrav som regleras i 10 kap. 1 § ärvdabalken (äb). Denna regel säger att ett testamente ska upprättas skriftligen med två vittnen som ska bestyrka handlingen med sina namn. Vittnena ska närvara samtidigt då din far skriver under handlingen. I fråga om hur din far ska uttrycka sig i text är det en rekommendation att vara tydlig och konkret med vad som ska testamenteras och därmed inte lämna utrymmen för tolkning. Om din far vill att ni ska ärva hälften av kvarlåtenskapen var kan det vara bra att ange detta.

Du och din bror är bröstarvingar och är alltid garanterade era laglotter, oavsett testamente och gåvor. Om du testamenteras gården på 400.000 kronor och det därutöver inte finns tillräckliga tillgångar till din brors laglott ur kvarlåtenskapen kan han påkalla jämkning enligt 7 kap. 3 § äb. Din bror kan då få ut del av sin laglott med hjälp av gården.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,
Christoffer

Christoffer Tolf
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2893)
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?
2021-07-18 Kan syskon lämnas arvslösa?

Alla besvarade frågor (94218)