Testamentera arv när det finns kvar släkt?

2017-11-12 i Testamente
FRÅGA
Hej!Min fars fru som inte har egna barn vill testamentera sitt arv till mig. Hon har två brorsbarn efter sin döda bror. Kan hon välja att testamentera sin kvarlåtenskap till vem hon vill, t.ex till mig eller någon annan, istället för att brorsbarnen ska få något?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt 9 kap. 1 § ärvdabalken får den som fyllt 18 år genom testamente förordna om sin kvarlåtenskap (kvarlåtenskap = det som ska fördelas genom arv eller testamente). Det finns en begränsning vad gäller testamentsrätten som regleras i 7 kap. ärvdabalken. Enligt denna får en bröstarvinges laglott inte kränkas, vilket hade varit aktuellt i ditt fall om din fars fru hade haft egna barn. De hade då haft en oinskränkt rätt till sin laglott (vilket utgör halva arvslotten, se 7 kap. 1 § ärvdabalken).

Eftersom att din fars fru inte har några barn, går det alldeles utmärkt för henne att testamentera hela sitt arv till dig. Observera att ett testamente ska upprättas skriftligen, med två närvarande vittnen (10 kap. 1 § ärvdabalken) för att vara giltigt.

Om du behöver hjälp med att upprätta ett testamente så rekommenderar jag att du bokar tid hos en av våra jurister. Du kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka.

Lycka till! Om du har några frågor, skriv gärna en kommentar nedan så besvarar jag den så fort som möjligt.

Vänligen,

Sandra Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2929)
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente
2021-09-07 Hur blir fördelningen av arv om bröstarvingar har godkänt testamente och avsagt sig arvet??

Alla besvarade frågor (95665)