Testamente med efterarvsrätt

2017-02-08 i Testamente
FRÅGA
Jag har ett skrivet testamente med min särbo som förmånstagare med fri förfoganderätt,hur gör jag om jag/vi vill att vår gemensamme son sedan ärver vidare och vi vill att det skavara hans enskilda egendom ?Vänliga hälsningar Anders Eriksson
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Då det är ert gemensamma barn har detta som huvudregel rätt att ärva enligt den legala arvsordningen. Då jag förstår, att ni inte är gifta, har särbos ingen legal arvsrätt, och ert barn kommer därför, om det vill, kunna begära ut sin arvslott direkt vid det fall att du går bort. Denna rätt kan inskränkas med ett testamente. Vid det fall att testamente upprättas kan barnet även begära ut en laglott, vilket motsvarar en halv arvslott, genast! Ett testamente kan även föreskriva om efterarvsrätt, mer om detta nedan.

Gällande testamente är det viktigt att det upprättas i legal form. Formkraven är att det är skriftligt och undertecknat, samt även bevittnade och undertecknade av två vittnen (som inte är någon närstående eller har intresse i testamentet).

Det är, precis som du säger, okej att föreskriva om efterarv i ett testamente (att personen ska ärva efter att den första testementestagaren gått bort). Detsamma gäller föreskrifter om att det ska vara barnets enskilda egendom. Det är då viktigt med en tydlig föreskrift i testamentet, som föreskriver er yttersta vilja att din särbo ska ärva med fri förfoganderätt, och att ert gemensamma barn ska ärva vid hennes bortgång. Av testamentet ska detta framgå tydligt.

För vidare hjälp att upprätta ett sådant testamente hänvisar jag dig till Lawlines Juristbyrå där du kan boka tid med en jurist för ett sådant ärende! Du hittar det under fliken "Boka tid med jurist" ovan!

Hoppas att svaret hjälpte dig, och ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2893)
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?
2021-07-18 Kan syskon lämnas arvslösa?

Alla besvarade frågor (94218)