Testamente där arvet till barn förvaltas av annan än vårdnadshavare

2017-10-12 i Testamente
FRÅGA
Min dotter har en son som är 12 år. Han träffar knappast sin pappa men de har fortfarande delad vårdnad. Kan hon skriva ett testamente att arvet efter henne ska förvaltas av någon annan än pappan?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ja, det går utmärkt att skriva ett testamente där man bestämmer att arvet till ens barn ska förvaltas av någon annan än vårdnadshavaren till barnet.

Som huvudregeln är barnets vårdnadshavare även dennes förmyndare och ska förvalta barnets tillgångar och företräda barnet i ekonomiska frågor. Om man har en särskild önskan om att någon annan ska förvalta ens arv åt barnet är detta som sagt dock möjligt att förordna om. En sådan person kallas då för särskild förvaltare och vårdnadshavaren får i dessa fall ingen medbestämmanderätt (om så önskas). Ett sådant villkor om särskilt förvaltare kan även gälla längre än till barnets 18-årsdag, man kan exempelvis skriva att egendomen ska ha en särskild förvaltare fram till barnets 25-årsdag eller liknande. Man reglerar helt enkelt som man vill!

Det är viktigt att det framgår av testamentet vem som ska vara särskild förvaltare. Detta kan till exempel vara ett företag, exempelvis en bank, eller en släkting/annan privatperson. Det är dock viktigt att du frågar den som du vill utnämna innan testamentet skrivs. Den som är särskild förvaltare ska årligen redovisa förvaltningen för förmyndaren, dvs. barnens far.

Om du behöver hjälp med ett upprättande av testamente där man utser en särskild förvaltare rekommenderar jag att du bokar tid hos en av våra jurister. Du kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka. Det som är viktigt att tänka på är som sagt att det tydligt framgår vem som ska utses till särskild förvaltare, att det rör sig om just särskild förvaltning och att det inte ska finnas någon medbestämmanderätt för vårdnadshavaren (om det är detta som önskas).

Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Hedvig Johansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95724)