Testamente där arvet till barn förvaltas av annan än vårdnadshavare

Min dotter har en son som är 12 år. Han träffar knappast sin pappa men de har fortfarande delad vårdnad. Kan hon skriva ett testamente att arvet efter henne ska förvaltas av någon annan än pappan?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ja, det går utmärkt att skriva ett testamente där man bestämmer att arvet till ens barn ska förvaltas av någon annan än vårdnadshavaren till barnet.

Som huvudregeln är barnets vårdnadshavare även dennes förmyndare och ska förvalta barnets tillgångar och företräda barnet i ekonomiska frågor. Om man har en särskild önskan om att någon annan ska förvalta ens arv åt barnet är detta som sagt dock möjligt att förordna om. En sådan person kallas då för särskild förvaltare och vårdnadshavaren får i dessa fall ingen medbestämmanderätt (om så önskas). Ett sådant villkor om särskilt förvaltare kan även gälla längre än till barnets 18-årsdag, man kan exempelvis skriva att egendomen ska ha en särskild förvaltare fram till barnets 25-årsdag eller liknande. Man reglerar helt enkelt som man vill!

Det är viktigt att det framgår av testamentet vem som ska vara särskild förvaltare. Detta kan till exempel vara ett företag, exempelvis en bank, eller en släkting/annan privatperson. Det är dock viktigt att du frågar den som du vill utnämna innan testamentet skrivs. Den som är särskild förvaltare ska årligen redovisa förvaltningen för förmyndaren, dvs. barnens far.

Om du behöver hjälp med ett upprättande av testamente där man utser en särskild förvaltare rekommenderar jag att du bokar tid hos en av våra jurister. Du kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka. Det som är viktigt att tänka på är som sagt att det tydligt framgår vem som ska utses till särskild förvaltare, att det rör sig om just särskild förvaltning och att det inte ska finnas någon medbestämmanderätt för vårdnadshavaren (om det är detta som önskas).

Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Hedvig JohanssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning