Tecknat abonnemang i annans namn

2017-02-07 i Muntliga avtal
FRÅGA
Hej!En kompis till mig täckande ett abonnemang åt hennes kille då han har skulder och kan inte stå för något abonnemang. Det är ett mobilt bredband vi pratar om. Nu har dom gått isär. Det finns inget avtal dom emellan. Han har postat modemet till henne med såkallade rekommenderat. Så det finns bevis på att hon har modemet nu. Är det bara att gilla läget för min kompis å hoppas hon har lärt sig något av detta eller finns det något hon kan göra? Han vägrar betala en enda krona mer nu å abonnemanget har ca 20 månader kvar som bindningstid.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är din kompis som har tecknat avtalet med företaget, därför är det hon som är skyldig att betala abonnemangsavgiften. Företaget har såtillvida ingenting att göra med överenskommelsen mellan din kompis och hennes före detta pojkvän.

Det föreligger förmodligen ett muntligt avtal mellan din kompis och hennes före detta pojkvän. Till exempel om de har kommit överens om att hon ska stå på avtalet, men att han ska stå för kostnaderna. Tyvärr är det så att även om ett muntligt avtal är juridiskt bindande så är det väldigt svårt att bevisa. Ord står mot ord helt enkelt.

Den bittra sanningen är att din kompis nog måste stå sitt kast. Det enda råd jag kan ge är att din kompis kan ringa upp företaget och se om det finns något att göra åt saken. De har ingen skyldighet enlig lag att häva abonnemanget eller liknande, men kan av andra skäl välja att hjälpa till.

Hoppas detta gav svar på din fråga!

Vill du ha mer hjälp eller vägledning är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på www.lawline.se/boka.

Anna Runelöv
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Muntliga avtal (219)
2021-05-06 Ska ett muntligt avtal vara gällande?
2021-02-27 Inneboende vägra lämna?
2021-02-20 Är ett löfte om köp bindande?
2021-01-21 Är muntliga avtal bindande?

Alla besvarade frågor (95761)