Ta pengar från dödsbo utan samtycke från alla dödsbodelägare eller förskott på arv

FRÅGA
Jag och min syster är arvsdelägare. Min syster hade fullmakt över mammas ekonomi. Hon tog ut 15000 på dödsdagen och satte på sitt konto. Bouppteckn hade då ett banksaldo och efter allt så blev det ca 22000 att dela. Hur går jag vidare då systern vägrar erkänna uttaget 15000 som ett arvsförskott. Allt står stilla.
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Du skriver att pengarna tagits ut på dödsdagen, om det är före eller efter dödsfallet påverkar om det är förskott på arv eller inte. Om det är en gåva före dödsfallet räknas det som förskott på arv om inte annat var avsett från din mammas sida (se ärvdabalken 6 kap. 1 §).

I samma stund som er mamma dog blev hennes tillgångar till ett dödsbo. Du och din syster är de enda dödsbodelägarna, som jag förstår det. Det innebär att ni båda måste vara överens om att ta ut pengar/föremål ut dödsboet (se ärvdabalken 18 kap. 1 §). Det innebär att om pengarna fördes över efter dödsfallet kan din syster ha gjort sig skyldig till förskingring när hon tagit pengar från dödsboets bankkonto utan samtycke från dig (se brottsbalken 10 kap. 1 §). Mitt råd är i såna fall att berätta för din syster om innebörden av det hon gjort, hon själv inser kanske inte att hon kan ha begått ett brott.

Du kan begära om att få en boutredningsman tillsatt hos tingsrätten i staden där er mamma bodde när hon gick bort (se ärvdabalken 19 kap. 1 §). En boutredningsman sköter dödsboet när dödsbodelägarna inte kan komma överens. Mer information om hur man går tillväga finns på Stockholms tingsrätts hemsidan (länk).

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1093)
2021-07-25 Hur gör jag för att min avlidne fars tillgångar ska överföras till min mor?
2021-07-04 Hur fördelas arv mellan särkullbarn och efterlevande make?
2021-07-01 Fullmakt vid bouppteckning
2021-06-30 Kan jag omvärdera bostadsrätten trots att en bouppteckning har gjorts?

Alla besvarade frågor (94177)